Ukrajinci a Slováci skupují české firmy

Bankovky

Bankovky Zdroj: profimedia.cz

Ukrajinci a Slováci skupují české firmy
Koronavirus zbrzdil trh fúzí a akvizic
3
Fotogalerie

Zahraniční podnikatelé loni koupili 2556 českých firem, což je o čtvrtinu méně než v roce 2019 a nejméně za posledních sedm let. České firmy nejčastěji získali Ukrajinci, Slováci a s výraznějším odstupem Maďaři, Rusové, Rumuni a Poláci. Vyplývá to z analýzy společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

„Obchod s firmami loni zamrzl stejně jako tuzemská ekonomika. Ztížené podmínky pro podnikání, omezené cestování, zvýšená rizika nebo nejisté vyhlídky, to jsou hlavní důvody, proč zahraniční investoři v uplynulém roce koupili podstatně méně českých firem než v posledních sedmi letech, kdy tyto statistiky sledujeme,“ říká Petra Štěpánová, analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

Celkem 27 procent českých firem, které v uplynulém roce přešly do rukou zahraničních vlastníků, koupili Ukrajinci. Přitom mezi lety 2014 a 2017 nejvíc českých firem prodaných do zahraničí mířilo na Slovensko. Od roku 2018 ale již nejvíc firem kupovali Ukrajinci, a Slováky tak odsunuli na pomyslnou druhou příčku,“ dodává Štěpánová s tím, že v posledních dvou letech si ukrajinští podnikatelé před Slováky vytvořili znatelný náskok.

„České firmy kupují hlavně podnikatelé ze zemí, se kterými nás pojí geografické, historické a ekonomické vazby. V top desítce jsou všechny země V4 a z postkomunistického bloku Rusko, Rumunsko a Bulharsko,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

Dvojnásobně rekordní leden
V lednu v ČR zaniklo 1336 firem, což je o pět procent více než v lednu 2020. Zároveň vzniklo 2413 společností, o 11 procent méně než na začátku minulého roku. Zatímco z pohledu nově vzniklých společností šlo o nejslabší začátek roku za pět let, u statistiky počtu zaniklých firem to bylo nejvyšší lednové číslo od roku 1993. Vyplývá to z analýzy dat portálu www. informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.