V Česku je třetí nejlevnější víno na světě. Dražší lahve se u nás neprodávají, říká šéf svazu vinařů

Vinařství

Vinařství Zdroj: Petr Kubin

víno
víno, vinice, alkohol
víno, vinice
Nejsme v tom sami. Nepřízeň počasí se zdaleka netýká jen domácích pěstitelů vína. Obdobná situace je i v dalších státech Evropské unie, jako například v Rakousku, na Slovensku či v Toskánsku v severní Itálii
Sklep s bílým vínem - graševinou
6
Fotogalerie

Ceny vína v českých prodejnách patří mezi nejnižší na světě. Vyplývá to z žebříčku 2016 Wine Price Index společnosti Share a Camper, ve kterém Česko obsadilo třetí příčku za Paraguají a Srbskem.

Průměrná lahev tuzemského vína stojí v Česku necelých šest eur (160 korun), za zahraniční víno zákazníci zaplatí něco přes devět eur (240 korun), ukazuje žebříček. Průměr činí 7,53 eura. Levněji nakoupí zákazníci jen v Srbsku, kde průměrně zaplatí 7,48 eura, a v Paraguaji s cenou 6,74 eura.

Opačný konec žebříčku 65 zemí světa obsadily státy, ve kterých nemá výroba vína žádnou tradici – Maledivy, Singapur a Spojené arabské emiráty - s cenami za lahev přesahujícími 30 eur.

Podle prezidenta Svazu vinařů České republiky Tibora Nyitraye jsou nízké ceny Česku způsobené tím, že v Česku se příliš neprodávají drahá vína. „Třeba v Itálii se prodávají i vína vyšší cenové kategorie, běžně kolem 30 nebo 40 eur,“ uvedl pro E15. „U nás je víno v kategorii nad 400 korun rarita,“ dodal.

Žebříček cen vína (prvních deset míst)Žebříček cen vína (prvních deset míst)|Share a Camper

Ceny v některých zemích navíc mohou výrazně ovlivnit zvláštní daně, upozornil Nyitray. Například ve Skandinávii je běžná vysoká spotřební daň, naopak země, kde se víno vyrábí, podobná opatření nezavádějí, protože by tím poškodily i domácí vinaře.

Share a Camper žebříček sestavila podle cen místních bílých i červených vín nakoupených v místních supermarketech i přímo u vinařů. Ceny dovážených vín společnost vypočítala na základě prodejních cen vín až deseti velkých značek dostupných po celém světě.