V Česku zřejmě vyroste síť zábavních parků pod belgickou licencí

Plopsa park v Belgii

Plopsa park v Belgii Zdroj: Archiv TNI

Plopsa zábavní park.
Plopsa zábavní park.
Plopsa zábavní park.
Plopsa zábavní park.
Plopsa park v Belgii
23
Fotogalerie

Finanční skupina TNI Group finišuje výběr vhodných pozemků na svou síť zábavních parků pro děti. Jeden by mohl stát na městských pozemcích ve středních Čechách v Benešově či Milovicích.

V průběhu šesti let chce TNI Group vybudovat tři zábavní parky ve středních Čechách, na jižní Moravy a na severní Moravě. Provozovat je bude jako franšízu belgické skupiny Plopsa ze zábavní společnosti Studio 100. TNI teď jedná s investory a hledá vhodné pozemky. První park chce otevřít koncem roku 2019.

Podle třetinového podílníka projektu Ivana Lackoviče z TNI Group mají zábavní parky značný potenciál. „Produkt tohoto typu ve střední Evropě chybí,“ říká. „Rychlost je pro nás důležitá. Vybudováním sítě tří parků bychom dokázali pokrýt tuzemskou poptávku a získat zajímavý podíl na tomto byznysu,“ dodává.

Každý park má zabírat tři až čtyři hektary, samotná hala s atrakcemi má mít hektar. Rozpočet projektu na veškeré náklady na vybudování parků vychází na zhruba 370 milionů korun. TNI počítá u každého parku se 300 tisíci návštěvníků ročně. Vychází z toho, že tržby takových parků v zahraničí přesahují sto milionů korun ročně.

Výstavbu jednotlivých hal bude nejspíš zčásti financována bankovními úvěry, zčásti za pomoci investorů. „Od investorů máme na síť parků pozitivní ohlas, někteří nás sami kontaktují,“ tvrdí Lackovič.

Kromě soukromých pozemků má TNI vytipované i některé obecní. Ve středočeských městech Benešov a Milovice zastupitelé odsouhlasili jednání o pronájmu. Lackovič věří, že první pozemek získá do čtyř měsíců. Majitel licence Plopsa dodá nejen know how, ale i vybavení.

TNI Group založil podnikatel Tomáš Novák. Skupina se zaměřuje na reality a cestovní ruch, vlastní také cestovní kancelář Viamare. V projektu zábavních parků se kromě Nováka a Lackoviče angažuje třetinovým podílem Jan Holásek, spoluzakladatel advokátní kanceláře Havel, Holásek. Ten předtím opustil projekt exředitele pražské zoo Petra Fejka na park Orbis Pictus, kde měl také podíl.

V Česku jsou dnes asi čtyři desítky menších zábavních zařízení pro děti. Zřejmě největší zábavní park je desetihektarové Mirakulum. To loni navštívilo 270 tisíc lidí a utržilo dvacet milionů korun. Celý trh zábavních parků v Evropě tvoří tržby pět miliard eur ročně a vykazuje dlouhodobě růst.