V krizi lidi kradli i máslo a pečivo. Před ní alkohol a kosmetiku - věci, které lze rychle dál prodat

Matěj Bárta

Matěj Bárta Zdroj: archiv

Matěj Bárta
2
Fotogalerie

Jaké jsou novinky na bezpečnostním trhu či nejnovější trendy v ostraze? A jak technologie nahrazují zaměstnance ostrahy a bezpečnostních firem? To jsou některé z otázek čtenářů, na které odpovídal spolumajitel společnosti M2C - Mark 2 Corporation Czech Matěj Bárta, v online rozhovoru pro E15.cz. Jeho společnost se za dvacet let své existence rozrostla i mimo Česko a Slovensko a služby v oblasti bezpečnosti a facility managementu nabízí i v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rusku či Turecku a dalších zemích.

Trh bezpečnostních agentur je poměrně zaplněný. Jaký se dá očekávat vývoj v tomto odvětví? Má nějaké své trendy? Využíváte nějaké moderní technologie?

Trh se může zdát přeplněný, ale většinový podíl na trhu má tak do deseti firem. Bezpečnostní obor má řadu oblastí, ale pokud se dá něco charakterizovat, tak vývoj koresponduje s celkovou situací na trhu. Proto i vzhledem k nízké nezaměstnanosti se prosazuje trend rozsáhlejšího využívání technologií, které nahrazují drahou a dost často neefektivní pracovní sílu. Co považuji za velmi důležité je, že se lidé více začali zajímat o vlastní bezpečnost.

 Dochází k nějaké konsolidaci firem na trhu? Kdo jsou vlastně hlavní hráči?

K zásadním konsolidacím nedochází. Pokud však došlo, je velkou otázkou, co to těm stranám přineslo. Dalším důvodem může být, že pár podnikatelů prodalo své firmy, aby následně zakázky zase dostali zpět a skrytě podnikali v oboru. Taková česká pravidla v džungli. Naše společnost je číslo 2 na trhu security a správy nemovitostí v ČR, takže bezesporu patříme mezi hlavní hráče.  

Je pravda, že jste expandovali do jiných zemí nebo je to jen zapíchnutá vlaječka?

Ano, máme důvěru u zákazníků i v jiných zemích. Jsme tedy jednou ze dvou českých firem v oboru, které působí i na jiných trzích než v Česku a na Slovensku. Důkazem může být i fakt, že se staráme o více než 150 obchodních center a zaměstnáváme 5500 pracovníků napříč Evropou.

Jaké zkušenosti máte z podnikání v zahraničí?

Podnikáme v 7 státech a každý trh má vlastní specifika. Zpočátku byla expanze složitá, ale po zavedení procesů a standardů v každé zemi je oborově práce v bezpečnosti jako taková velmi podobná. Myslím ale, že se na náš obor v zahraničí trochu zapomíná navíc když vidím, jak se podporují německé, francouzské či britské obchodní aktivity, tak jim závidím.

Jaký je v současnosti poměr kriminalita zvenku a zvenčí?

Aktuální statistiky stále ukazují, že většinový podíl kriminality je přisuzován interním zdrojům čili zaměstnancům, dodavatelům atd.

 

Vít Bárta kdysi využíval ABL pro politické cíle. Je to oblast, která je dnes pro M2C tabu?

Nevím jestli je to tabu, ale nemáme co k tomu říct.

Ovlivňuje váš bratr Vít Bárta chod M2C?

Ne, nijak a ničím.

Jaké technologie dokážou nahradit strážce?

Je to celá řada technologií a hlavně systémových změn. Záleží na typu projektu, opravdu je na to těžké odpovědět. Za posledních 5 let se takto nahradilo zhruba 15% lidské síly. Myslím, že se nacházíme v další fázi průmyslové revoluce.

Předpokládám, že firmu stále fakticky ovládá váš bratr. Otázka je jiná, z hlediska mediální masáže a tlaku na osobu vašeho bratra jste se pravděpodobně rozhodli pro změnu názvu. Přinesla tato změna nějaký podstatný výkyv ve vašem podnikání, třeba v podobě poklesu zákazníku apod.?

Bratr ani fakticky ani skrytě firmu neovládá ani nekontroluje. Ohledně rebrandingu - důvodů bylo rozhodně víc, než mediální masáž jedné skupiny žurnalistů. Nový brand, po kterém jsme dlouho toužili, nás velmi pozitivně dynamizoval. Vlastně nám odlehčil od zkostnatělého loga, unilého designu a nyní jsme rádi za veselý pozitivní brand, který odráží náladu ve firmě. V mezinárodním měřítku je to srozumitelné a funkční.

Čím se snažíte nalákat do své firmy dostatečný počet pracovníků?

Máme širokou plejádu zájemců o práci, naši uchazeči pozitivně reagují na stabilní zaměstnanecké prostředí a péči o zaměstnance. Přestože jsme mezinárodní firmou, jsme zaměřeni na jednotlivce.

 

Jak velká je fluktuace ve firmách jako je vaše? "Točí" se u vás hodně zaměstnanců? Anebo jsou "věrní" dlouhodobě? Jak si to případně vysvětlujete?

Pro nás je toto velmi klíčová hodnota. Pohybujeme se pod úrovní sedmi procent a myslíme si, že je to nízká fluktuace vzhledem k našemu oboru. Avšak není to jen díky nám, ale tak nízké procento je i výsledkem spolupráce se zákazníkem.

Jak na vás dopadá zvýšení minimální mzdy? Budete propouštět? A kolik si u vás vydělají v průměru zaměstnanci?

Přestože zaměstnanci nemají minimální platy, tak navyšováním minimálních mezd se zmenšuje rozdíl mezi minimální mzdou a platem což se logicky nikomu nelíbí. Naštěstí máme vnímavé zákazníky, tak se nám to daří společně s nimi řešit. Odpovědět na průměrnou mzdu je těžké, protože máme řadu rozdílných povolání. Od strážce přes údržbáře až po manažery.

Co vlastně poskytujete za služby?

S oblibou se dnes hovoří o facility managementu. Tak lidově řečeno poskytujeme bezpečnost a vše, co se kolem ní točí od správy nemovitostí, ostrahy až po údržbáře a sekáče trávy.

 Jak byste zhodnotil konkurenci?

To je složitá otázka, každá konkurence má náš respekt. Otázkou spíše je, co je a není konkurencí, protože je to podobné jako ku příkladu v automobilovém průmyslu. Někdo chce malé auto do města, za co nejlevnější cenu a neočekává zákaznický servis. Někdo naopak očekává vyšší standard, zákaznický servis a prodlouženou záruku. Jsme rádi, že zákazníci chtějí náš standard.

 Uvažoval jste o vstup na burzu?

Dlouhou dobu jsme pozorovali naše kolegy z branže a když vidíme těžkosti v řízení firmy i na úrovni středního managementu tak to nyní necítíme jako prioritu. V dnešní době není problém zajistit financování. Nicméně vnitřní procesy ve firmě by umožňovali se tím směrem vydat.

 Budete dělat nějaké akvizice?

Ano, myslím, že to bude zajímavé překvapení pro trh ve střední Evropě.

 

Zabýváte se ještě sledováním osob v terénu? Jaké techniky využíváte?

Detektivní služby nejsou pro nás zajímavým odvětvím.

Zaměstnáváte bývalé policisty a zaměstnance tajných služeb?

 Většinou nám zaměstnanci tajných služeb nesdělují, že přichází z tajných služeb. Bývalé policisty zaměstnáváme.

 

Jak často se setkáváte se stížnostmi na chování vašich hlídačů?

Naštěstí opravdových stížností moc nemáme.

V poslední době se hodně mluví o zhoršení bezpečnostní situace v celé Evropě. Dotýkají se tyto diskuze nějak byznysu bezpečnostních agentur?

Základní změna je v tom, že lidé začali více přemýšlet o své bezpečnosti. Pokládají si otázky, které si doposud nepokládaly. Takže jedna zásadní změna je, že už naštěstí není zájem jen o nejlevnější servis, protože pak je skoro lepší nemít žádnou bezpečnost.

Jsou obchodní centra bezpečná?

Ano pokud se bavíme o obchodních centrech v ČR, tak zabezpečení je adekvátní situaci v ČR. V jiných zemích, kde taktéž střežíme obchodní centra například v Turecku, je pak zabezpečení intenzivnějšího rázu.

Pociťujete u klientů větší strach?

Strach ne, ale zájem o bezpečnost ano.

Podle čeho například hlídači v supermarketech vyhodnocují rizikové osoby, na které zaměřují pozornost? Podle mých zkušeností je primárním hlediskem barva kůže. Považujete to za správné?

Pokud to někdo takhle vyhodnocuje tak to správné není. My máme vypracované procesy a systém detekce pachatelů.

Roste drobná kriminalita v obchodních řetězcích a dalších budovách, které hlídáte?

Na základě, našich statistik mohu říci, že drobná kriminalita klesá.

 

Jak se za poslední dekádu proměnila skladba „zlodějů“ a dalších delikventů, které zadržíte? Asi především věkově?

Deset let je velmi dlouhá doba. Věková skladba odpovídá složení nejztrátovějšího zboží a to odpovídá aktuálnímu vývoji ekonomiky. Před rokem 2009 bylo nejvíce zadržených drahých položek (alkohol, kosmetika, drahá dětská výživa,…), jde o velmi likvidní zboží, zcizované zejména za účelem dalšího prodeje, zde je věková skupina do 50 let.

V době krize se na přední příčky kradeného zboží dostávali spíše komodity denní spotřeby, zejména máslo, pečivo a mléčné výrobky. V tomto období jsme se potýkali i s pachateli hodně přes 50 let, kteří měli snahu krást pro vlastní potřebu. V posledních letech se opět vracíme spíše ke zboží větší hodnoty.

Roste s chytrostí security-technologie také chytrost těch, kdo ji chtějí překonat?

Je pravda, že klasických pachatelů ubývá a zvyšuje se množství sofistikovaných útočníků.

Věnujete se také cybersecurity, nebo to případně plánujete?

Cybersecurity je velmi specifická bezpečnostní disciplína, kterou vnímají lidé skoro stejně jako svoji vlastní fyzickou bezpečnost a patří do celého komplexu bezpečnosti. Takže ano věnujeme se i této oblasti.

----------------------------------------------------------

Profil

Matěj Bárta (37)

Vystudoval Policejní akademii ČR, titul doktora práv získal na Bratislavské Akadémii policajného zboru. Dnes je ředitelem a spolumajitelem společnosti M2C. Ta se věnuje bezpečnosti a facility managementu.