Veterináři objevili v kuřecích řízcích z Polska antibiotika

ilustrační foto

ilustrační foto

Kuřecí řízky z Polska obsahují zatím nezjištěnou antimikrobiální látku. Její složení veterináři prověřují, kontaminované maso však doporučují zlikvidovat, nebo vrátit do prodejny.

Státní veterinární správa zjistila zatím přesně nezjištěnou antimikrobiální látku v zásilce polského drůbežího masa. Nyní probíhají další analýzy, které určí, jaké konkrétní antibiotikum se v mražených kuřecích stehenních řízcích nalézá, sdělil mluvčí veterinární správy Josef Duben. Do ČR bylo dovezeno celkem 1200 kilogramů a veterináři nařídili stažení masa z trhu.

„Veterinární inspektoři pozastavili 200 kusů ve skladě, zbytek byl distribuován do dalšího skladu a prodejen v Poličce a Jičíně a bylo zahájeno jejich stahování,“ uvedl mluvčí. Pokud si někdo výrobek polské firmy Handlowa Alma s datem výroby 19. října 2012 zakoupil, má možnost ho vrátit prodejci.

Veterinární kontroly probíhají od prvního července, kdy je vyhlásil bývalý ministr zemědělství Petr Bendl. „Tato mimořádná kontrolní akce byla vyhlášena jako reakce na informace, že v některých chovech v sousední zemi chovatelé používají zakázaného veterinárního léčiva při výkrmu drůbeže. Sice jsme obdrželi informace, že v živočišných produktech zakázaný preparát obsahující metranonidazol nebyl zjištěn, nicméně pro ujištění, že tomu tak je skutečně, situaci prověříme,“ uvedl před týdnem Duben. Nyní se podezření potvrdilo, řízky však obsahují jinou látku než zmíněný metranonidazol.

Maso se musí zlikvidovat

Zjištěné maso se zbytky antibiotik nad hodnotu stanovených maximálních limitů je nepoživatelné a musí být zlikvidováno. Jinak by podle Dubna jeho konzumace přispívala k upevňování rezistence antibiotika na některého z původců onemocnění u lidí a tím by se antibiotická léčba stávala méně účinnou.

Státní veterinární správa během týdne mimořádných kontrol odebrala zatím 103 vzorků drůbežího masa a masných výrobků, z toho 57 bylo testováno na metronidazol a 46 na nadlimitní obsah zbytků jiných antibiotik. Kontrolované zásilky byly z Německa, Polska, Maďarska, Rakouska, Nizozemí a Brazílie. Mimořádná kontrolní akce je zatím naplánovaná do 15. července.