Vinofol koupil zkrachovalého konkurenta, zacílí na vinařské turisty

Bývalé sídlo vinařství Vinohrad CZ Horní Věstonice

Bývalé sídlo vinařství Vinohrad CZ Horní Věstonice Zdroj: Verejnedrazby.cz

Bývalé sídlo vinařství Vinohrad CZ Horní Věstonice
Bývalé sídlo vinařství Vinohrad CZ Horní Věstonice
Bývalé sídlo vinařství Vinohrad CZ Horní Věstonice
Bývalé sídlo vinařství Vinohrad CZ Horní Věstonice
Bývalé sídlo vinařství Vinohrad CZ Horní Věstonice
8
Fotogalerie
Majitelé novosedelského vinařství Vinofol, bratři Foltýnové, koupili od insolvenčního správce za 8,8 milionu korun sídlo a výrobnu vína zkrachovalé konkurenční firmy Vinohrad CZ. Do rekonstrukce areálu v Horních Věstonicích chtějí investovat desítky milionů korun a otevřít ho čím dál tím populárnější vinařské turistice. Vinohrad CZ zbankrotoval loni v květnu, položil ho prohraný spor se společností Soare sekt.

Bratři Richard a Pavel Foltýnovi převzali movitý i nemovitý majetek Vinohradu teprve před několika týdny. O jeho budoucí podobě nyní rozhodují. „Řešíme to. Vzhledem k umístění objektu v atraktivní lokalitě poblíž Pálavy a Lednicko-valtického areálu se zaměření na turistiku přímo nabízí,“ sdělil E15.cz jednatel Vinofolu Richard Foltýn.

Podle něj areál projde rekonstrukcí a zřejmě v něm vznikne vinotéka, ubytování a prostory pro ochutnávky či firemní akce. „Zatím vše nasvědčuje tomu, že příští rok otevřeme alespoň vinotéku. Samotný projekt rekonstrukce budeme realizovat v několika etapách. První odhady hovoří o investici kolem 40 milionů korun,“ upřesnil Foltýn.

Vinofol patří v branži mezi středně velké producenty. Loni vykázal tržby 263 milionů korun, vlastní 135 hektarů vinic a jeho sesterská firma Vinotéka Vinofol provozuje desítky prodejen po celé republice. „Rozkročení do turistického byznysu považujeme za logický krok, který pomůže rozvoji firmy,“ vysvětlil jednatel.

Bratři Foltýnové uspěli ve výběrovém řízení insolvenčního správce Vinohradu CZ Jana Hovězáka, protože jejich nabídka za 8,8 milionu byla nejvyšší. Další dvě společnosti, CZ-Euro Group-SK a Agro Monet, nabídli o 300 tisíc, respektive 476 tisíc korun méně.

Znalec majetek ocenil na 16 milionů

Objekt po Vinohradu leží u silnice na okraji Horních Věstonic směrem na Hustopeče a dálnici D2. Zbankrotovaná firma v něm měla své sídlo, výrobu, sklad a vinařské sklepy. Součásti transakce byly i výrobní technologie a zásoby. Znalec majetek ocenil na 16 milionů korun. „Část technologií přestěhujeme do naší provozovny v Novosedlích a něco zřejmě rozprodáme,“ uvedl Richard Foltýn.

Výtěžek z prodeje věstonického sídla Vinohradu a jeho technického vybavení půjde převážně zajištěným věřitelům České spořitelně a Citibank Europe. Prvně jmenovaná banka přihlásila pohledávku za nesplacený úvěr přes šest milionů korun a druhá téměř 4,6 milionu.

Již dříve správce prodal pět firemních automobilů, za které utržil kolem milionu korun. Z toho 680 tisíc poslal věřiteli Autoleasing a 247 tisíc korun ČSOB Leasingu. Zvlášť se také prodávalo několik desítek klimaboxů na chlazení vína. Za 193 tisíc korun je koupil také Vinofol. Do insolvenčního řízení se přihlásilo celkem 58 věřitelů, přičemž reálná výše pohledávek podle zprávy Jana Hovězáka činila víc než 31 milionů korun.

Osudový spor

Majitel Vinohradu CZ, jihomoravský podnikatel Miroslav Bukovský, podal insolvenční návrh na svou firmu v druhé polovině loňského května, v listopadu pak soud poslal společnost do konkurzu. Bukovský krach zdůvodnil finančními problémy v důsledku neúspěchu ve sporu se Soare sektem. Po rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci měl Vinohrad CZ neprodleně zaplatit za dodané víno firmě Soare přes tři miliony korun a zároveň se kvůli tomu ocitl v exekuci, což jej položilo.

Američanům zachutnal moravský Veltlín