Vnitro finišuje nákup neprůstřelných vest, uspěje znovu Česká zbrojovka?

neprůstřelná vesta, ilustrační foto

neprůstřelná vesta, ilustrační foto Zdroj: OgreBot, wikimedia

Ve stejnou dobu, kdy ministerstvo obrany dokončuje nákup nových neprůstřelných vest, totožnou zakázku řeší také rezort vnitra. I policie požaduje za desítky milionů korun několik tisíc vest, a to ještě odolnějších, než budou ty pro vojáky. Nejnižší cenu v obou případech nabídla Česká zbrojovka Uherský Brod. Kontrakt s armádou má jistý, teď čeká na rozhodnutí policejního prezidia.

Rámcovou soutěž na dodávku až 7400 vest pro pořádkovou policii za nanejvýš 85 milionů korun vypsalo prezidium loni na podzim. Obálky s nabídkami otevřela výběrová komise v polovině ledna.

Kromě ceny, kde už je favorit jasný, bude záležet na testech vest. Výsledky by v celkovém hodnocení měly mít třicetiprocentní váhu. Policie žádá vůbec nejtvrdší parametry proti průpichu bodnou zbraní a průstřelu projektilu ráže devět milimetrů s ocelovým jádrem. „Proto jsou vesty těžší a méně pohodlné. S tím se ale při takto zvolené ochraně nedá nic dělat. Materiál, který používáme, patří k těm komfortnějším na trhu,“ uvedl Petr Vávra z vedení zbrojovky.

Pokud firma kromě armádního vyhraje i policejní tendr, zřejmě bude opět čelit kritice společností Intercolor a S. P. M. a s nimi spojených Argun a Lopaco, které donedávna ovládaly tuzemský trh s výstrojním materiálem. Důvodem jejich stížností byla právě nízká cena uherskobrodských vest pro vojáky, konkrétně 68 milionů za 2300 kusů. Nejvyšší nabídka se přitom vyšplhala na 175 milionů korun.

Firma ušetřila nákupem ve velkém

Náměstek ministra obrany Jiří Borovec námitky odmítl. Mimořádně nízkou cenu podle něj výrobce zdůvodnil zejména ekonomickými aspekty konstrukční metody. Neuspěly ani argumenty, že vesty mohou být nekvalitní a pocházet z některých asijských zemí.

„Situace na domácím trhu se změnila v roce 2012, kdy jsme investovali do vývoje a zároveň se spojili s největšími světovými výrobci balistického materiálu ze Spojených států, Norska a Izraele,“ vysvětlil Vávra. Díky tomu, že firma známá výrobou ručních palných zbraní vyváží do devíti desítek zemí, může vstupní materiál nakupovat ve velkém, a tudíž výrazně levněji. „To si výrobci zaměření jen na drobné zakázky nemohou dovolit,“ konstatoval.