Voda v Česku podražila až o 15 procent

Cena vody rok od roku stoupá

Cena vody rok od roku stoupá Zdroj: Dominik Bachurek

Doby, kdy člověk neřešil, kolik vody si napustí do vany nebo jak dlouho se bude sprchovat, dávno minuly. Voda je rok od roku dražší. Paradoxně, i když vodou šetříme, platíme za ni stále více. V některých regionech cena stoupla až o 15 procent. Nejdražší je již tradičně na severu republiky.

Nejvyšší cenový skok se letos odehrál na Brněnsku, Vodárenská akciová společnost Židlochovice podražila o 14,81 procenta. Obyvatelé v této oblasti za vodné a stočné letos zaplatí celkem 84,90 koruny za kubík vody. O 12,71 procenta stouplo na 89,99 koruny vodné a stočné také v Českém Brodě. Výrobu a distribuci pitné vody zde má na starosti společnost 1. SčV (člen skupiny Veolia). Jde o tak druhé největší zdražení vody v Česku.

Pozadu letos nezůstala ani Praha, voda v hlavní městě podražila o 12,05 procenta na 74,35 koruny. Přesto je voda v Praze oproti ostatním regionům ještě poměrně levná. Distribuci mají na starosti Pražské vodovody a kanalizace (člen skupiny Veolia).

Podle cenové mapy České republiky vyplývá, že nejdražší je voda právě v oblastech, ve kterých provozuje vodovodní infrastrukturu francouzská Veolia. Tabulku vede Turnov s cenou vodného a stočného 90,85 koruny, jde o růst o 11,72 procenta. Provozovatelem je SčVaK (člen skupiny Veolia).

Oblasti s největším zdražením vody:

Oblast Společnost Cena vodného a stočného plus DPH Zdražení oproti minulému roku
Židlochovicko Vodárenská akciová společnost a.s. -Židlochovice 84,90 14,81 %
Český brod 1. SčV a.s. 89,99 12,71 %
Praha Pražské vodovody a kanalizace a.s. 74,35 12,05 %
Turnov Vodohospodářské sdružení Turnov 90,85 11,72 %
Jablonec nad Orlicí Vodovody a kanalizace Jablonec nad Orlicí a.s. 72,45 11,50 %

Zdroj Sovak

Významným faktorem, který se promítá do ceny vody, je podle ředitele Frýdlantské vodárenské společnosti Petra Olyšara trvalý meziroční pokles spotřeby vody. Za ním stojí zejména propad v odběru vody pro průmysl. Důsledkem je i větší podíl fixních nákladu přepočítaných na jeden kubík vody. „Po hospodářské krizi, která začala v roce 2008, nemáme průmyslové odběratele,“ posteskl si Olyšar. Roční pokles v odběru vody odhadl na tři až pět procent. Frýdlantská vodárenská společnost letos zdražila ceny o 5,26 procenta, s cenou 88,71 koruny patří na třetí místo s nejdražší vodou v České republice.

Oblasti s nejdražším vodným a stočným:

Oblast Společnost Cena vodného a stočného v roce 2013 Zdražení oproti minulému roku
Turnov SčV a.s. 90,85 11,72 %
Ústí nad Labem, Liberec SčV a.s. 88,99 6,83 %
Frýdlant Frýdlantská VS 88,71 5,26 %
Hradec Králové Královéhradecká provozní, a.s. Veolia 88,04 5,82 %
Chrudim Energie AG 87,94 3,78 %

Zdroj Vodarenstvi.com

Meziročně cena za vodné a stočné vzrostla v České republice v průměru o sedm až osm procent a pohybuje se kolem 80 korun za metr krychlový. „Vodárenské společnosti jsou významným spotřebitelem elektrické energie a plynu. Každá změna ceny energií se projevuje i ve výši vodného a stočného,“ uvedl pro ČTK předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR) František Barák.

V některých oblastech se do cenového růstu promítl také fakt, že tamní vodohospodáři nezískali dotace z Evropské na rekonstrukci čistírny odpadních vod. Výpadek zdrojů pak firmy řešily výrazným zvýšením vodného a stočného. Do ceny vody se promítlo také zvýšení sazby DPH o jedeno procento ze 14 na 15 procent. Zdražení zvýšením DPH odůvodňuje například společnost Vodovody a kanalizace Chrudim, ceny letos zvedla o 3,78 % na 87,94 koruny.

: