Výrobci více šidí kvalitu potravin, říká inspekce

pekárna, ilustrační foto

pekárna, ilustrační foto Zdroj: ctk

Džemy, medy a víno jsou produkty, s nimiž byly loni největší problémy na straně výrobců. Uvedli to dnes zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) s tím, že kvalitativním požadavkům loni nevyhovělo 15 procent kontrolovaných potravin. Inspekce zaznamenává nárůst záměrného šizení ze strany výrobců, proto zvyšuje důraz na kontrolu jakosti potravin.

„Některá naše zjištění poslední dobou jsou alarmující,“ řekl ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta. Jako příklad uvedl ovocný džem, v němž bylo jen 15 procent ovocné složky, či jakostní víno pančované vodou, které obsahovalo 73 procent. Tak obrovské množství vody už podle Šebesty nemůže být technologická nedokonalost.

Po vstupu do Evropské unie ČR podle unijních požadavků liberalizovala předpisy týkající se potravin a přestaly platit oborové a podnikové normy, což podle Šebesty ztížilo možnosti kontroly jakosti a v řadě případů se to také projevilo v kvalitě potravin.

Výrobci klamou spotřebitele zejména tím, že používají levnější suroviny. Z tohoto důvodu podnikla loni inspekce například zvláštní kontrolní akci zaměřenou na džemy a ovocné pomazánky. Inspektoři zjistili daleko větší šizení zákazníků, než předpokládali. Podle ředitele odboru kontroly SZPI Jindřicha Pokory výrobci ve snaze ušetřit nejčastěji nahrazovali ovocnou složku levnějším cukrem nebo namísto dražších druhů ovoce vyráběli džemy z levnějších druhů, aniž by to uvedli na obalu.

U vína se najčastěji falšoval původ; někteří vinaři prodávali jako moravské víno nápoj vyrobený z dovezených hroznů. Oblíbeným předmětem šizení je také med – dovážené medové směsi se nastavují různými sacharidovými složkami. U masných produktů výrobci nejčastěji klamali zákazníky použitím levného strojně odděleného masa. V masových konzervách pak bylo méně masa, než firmy uváděly na etiketách.

Bezpečnost potravin, nejen u nás, ale obecně v celé střední Evropě, je podle inspekce na vysoké úrovni. Narozdíl od kvality s ní nejsou v posledních letech větší problémy. Hygienické limity loni nesplnilo 3,6 procenta z 5094 cíleně kontrolovaných šarží potravin. Mikrobiologickým požadavkům pak nevyhovělo 210 ze 4066 šarží. Celkem loni SZPI provedla kolem 36 tisíc kontrol.