Z cenovek u elektrospotřebičů zmizí poplatek na recyklaci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Zákazníky elektroobchodů čeká za dva týdny zásadní změna. Po 13. srpnu už nenajdou na cenovkách u většiny spotřebičů recyklační poplatek neboli PHE. Ten se tam objevoval posledních osm let a zviditelňoval částku, jakou se výrobci podílejí na budoucí likvidaci elektrospotřebičů vyrobených a prodaných před účinností současného zákona o odpadech.

Ve většině zemí Evropské unie se s odděleným uváděním tohoto příspěvku rozloučili už před dvěma lety. „Česká republika a některé další země získaly v této věci výjimku stejně jako na dosažení kvóty čtyř kilogramů zpětně odebraných spotřebičů na obyvatele a rok,“ vysvětlil šéf představenstva sběrného kolektivního systému Elektrowin Jaroslav Holakovský.

V roce 2005, kdy současná česká odpadová legislativa podle požadavků evropské směrnice vznikla, založili výrobci elektra po vzoru ostatních zemí kolektivní systémy, které zajišťují sběr a likvidaci elektroodpadu. V Česku je jich šest – Asekol, Elektrowin, Ekolamp, Retela, OFO-recykling a Rema. Pro každou z deseti stanovených skupin elektrozařízení může být jen jeden kolektivní systém.

Osmiletá lhůta

Zákonné podmínky upravující sběr vysloužilého elektra platí vždy po dobu osmi let, což je právě do letošního 13. srpna. Proto se za 14 dní změní pravidla. Na recyklaci většiny takzvaně historických spotřebičů, tedy těch uvedených na trh před účinností zákona o odpadech v roce 2005, už výrobci dále přispívat nebudou.

Elektrowin, který vybírá zhruba polovinu elektroodpadu a je tak největším kolektivním systémem v ČR, nastavil od začátku dubna příspěvky na malé a střední elektrospotřebiče odváděné výrobci na historická elektrozařízení z domácností na nulu. Dle ředitele Elektrowinu Romana Tvrzníka to umožní prodejcům doprodat beze ztrát spotřebiče, které nakoupili do letošního 31. března včetně PHE.

Velké spotřebiče mají dvouletý odklad

U velkých domácích spotřebičů zůstane ještě dva roky vše při starém. Jejich výrobci budou do kolektivního systému přispívat nadále a zákazníci se při nákupu dovědí, kolik tento příspěvek činí. Pro lednice, pračky, myčky a další bílou techniku bude platit až datum 13. srpna 2015.

Tvůrci evropské směrnice a navazující české legislativy měli na zřeteli odlišnou délku jejich životního cyklu. „Především velké spotřebiče mají delší technickoekonomickou životnost a jejich skutečná obměna v domácnostech se tolik neřídí módními trendy ani vývojem technologií,“ konstatoval Jaroslav Holakovský.

Navíc se v praxi ukazuje, že i peníze na sběr a recyklaci starých spotřebičů z této skupiny budou zapotřebí ještě dlouho po 13. srpnu 2015.

Magický srpen roku 2005
Povinnost recyklovat elektroodpad byla v ČR z vůle EU zavedena v roce 2005. Zákon o odpadech nařídil výrobcům, že se musejí o své výrobky starat od chvíle, kdy sjedou z pásů, až do okamžiku, kdy doslouží. Bylo také rozhodnuto, že výrobky, které se dostaly na český trh do 13. srpna 2005, jsou považovány za historické. A o jejich ekologickou likvidaci se současní výrobci mají starat kolektivně. Ať už proto, že není evidentní, kdo je vyrobil, nebo proto, že původní producent už neexistuje. Během roku 2005 proto vzniklo šest firem založených producenty elektrospotřebičů. Co se týče produktů uvedených na trh po magickém datu 13. srpna 2005, každý ze šestky „recyklátorů“ se mohl přihlásit k nakládání se skupinou výrobků, jakou si vybral.

Evropská směrnice, z níž vychází český zákon, vznikala v období konjunktury, kdy očekávané energetické úspory, nové funkce nebo třeba jen aktuální design hrály v domácnostech velkou roli i při rozhodování o výměně domácích spotřebičů. Realita je dnes jiná. Spotřebitelé ve všech členských zemích EU si investici spojenou s nákupem nového zařízení dobře rozmýšlejí, a pokud starý spotřebič ještě slouží, raději si jej nechají.

Naší konkurencí jsou loupeživí recyklátoři elektroodpadu

Sběr elektroodpadu v celé EU se řídí z Prahy