Zájem o práci v obchodech je menší kvůli nízkým platům i víkendovým směnám

Farmářský obchod

Farmářský obchod Zdroj: Michael Tomes, E15

Češi mají stále menší zájem o práci v maloobchodu. Obchodníkům se tak daří obtížněji obsazovat volná pracovní místa. Důvodem je nízké platové ohodnocení, častá práce o víkendech a svátcích a u některých profesí také hmotná odpovědnost pracovníka. Vyplývá to z údajů pracovního portálu Profesia.cz.

Počet inzerovaných nabídek práce v obchodech přitom neustále stoupá, loni se meziročně zvýšil o téměř 21 procent. Proti tomu počty uchazečů o práci klesají, v posledních dvou letech například vždy o 20 procent v porovnání s rokem předchozím. Nedostatek prodavačů, zaměstnanců ve skladech i pokladních se firmám zatím zčásti daří řešit zaměstnáváním brigádníků, zejména v nejnáročnějším předvánočním období. Dlouhodobě se ale nedostatek zaměstnanců v obchodě prohlubuje.

„Problém je ale zejména u odborných prodejců zboží, od nichž se očekává znalost dané oblasti. Stejně jako v mnoha dalších oborech, i zde vede cesta ke změně přes renesanci učňovského školství, případně výchovu 'dorostu' samotnými firmami,“ uvádí Profesia.

Internet poptávku nezabrzdil

Podle údajů portálu podniky nejčastěji hledají prodavače, tato pozice se týkala více než 30 procent z celkového počtu nabídek v roce 2015. Dále obchodníci nabírali pokladní a odborné prodejce (obojí 15 procent). Nejvíce zájemců reagovalo na inzerované pozice prodavač (30 procent), odborný prodejce (22 procent), pokladní (11 procent) a vedoucí prodejny nebo provozu (10 procent).

„Oblast retailu prošla v posledních letech změnami, například díky stále silnější pozici internetových obchodů. Bez ohledu na tyto změny ale poptávka po zaměstnancích v obchodech roste,“ dodala ředitelka Profesia.cz Zuzana Lincová.

Regionální ředitel Arrivy: Profese řidiče se v Česku vylidnila