Zákon otevírá hazard cizincům, musí ale mít českou pobočku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: synottip.cz

Vláda na několikátý pokus schválila nový návrh zákona o provozování sázkových her, který mimo jiné umožní zahraniční majetkovou účast v hazardních firmách. Provozovatel ale bude muset mít sídlo a kamennou pobočku pro registraci hráčů na území České republiky. Platnost těchto podmínek skončí na konci roku 2014.

Ministerstvo financí zahájí ve čtvrtek notifikační jednání s Evropskou komisí o tom, zda je návrh v souladu s právem Evropské unie. Během tří čtyř měsíců pak dá resort závazné stanovisko ke kompatibilitě návrhu. Teprve poté ho vláda pošle do sněmovny.

„Představa, že si firmy jako bwin a jiné zahraniční internetové sázkové kanceláře budou zakládat českou pobočku, když na trhu prosperují mnoho let i bez toho, je iluzorní. Ministerstvo financí vědomě navrhuje něco, o čem ví, že se to nebude dodržovat,“ reagoval mluvčí Unie herního průmyslu ČR-UNASO Andrej Čírtek.

Předpis prý neřeší jediný růstový obor loterijního podnikání, jímž jsou sázkové hry na internetu. „Zákon detailně stanoví limity sázek pro ruletu či automat v hospodě, herně či kasinu. Nechápu, proč ty samé limity nestanoví pro totožné hry, jež se hrají na internetu,“ dodal.

Asociace provozovatelů kurzového sázení považuje pokus o vyřešení činnosti nelegálních provozovatelů za pozitivní. Ti totiž podle výkonného ředitele asociace Marka Hermana neplatí žádné daně či odvody a státu tak ročně unikají stovky miliónů korun. Vládní materiál jde ale prý na půl cesty, částečně zahraniční firmám umožňuje podnikat, zároveň ale ponechává překážku v podobě registrace klientů na pobočkách, které tyto firmy v ČR vůbec nemají a je příliš nákladné je zřizovat.

Vláda přerušila jednání o novém loterijním zákonu

Zákon dále obsahuje zkrácení takzvaného přechodného období ze tří let na šest měsíců. V přechodném období je možné provozovat loterie a jiné podobné hry ve městech, aniž by tuto činnost mohly omezit radnice. Pokud bude zákon přijat, videoloterijní terminály by tak z obcí mohly zcela vymizet už v polovině roku 2013.

Obce zkrácení přechodného období vítají. „Města, která budou chtít hazard vymýtit a zbavit se všech herních zařízení, nebudou muset čekat po několik let. Návrh zákona v současném znění podporujeme, neboť zachovává pravomoc obcí a měst regulovat hazard na svém území prostřednictvím obecně závazných vyhlášek,“ sdělil Svaz měst a obcí ČR.

Mezi další ustanovení patří povinnost absolvovat dvě povolovací řízení k provozování povolovaných her. Půjde o základní povolení, které bude mít celostátní platnost pro konkrétní druh hry a bude vydáváno na tři roky. Druhé povolení bude k umístění hry, jehož platnost bude omezena na konkrétní herní prostor. „Obce tak budou mít plné právo regulovat, kde budou herny,“ zdůraznil Kalousek.

Ohlašované hry, tedy spotřebitelské sázkové hry, u nichž úhrnná výše výher nesmí přesáhnout dva miliony, a tomboly, jejichž celkové výhry přesahují 100 tisíc korun, budou spadat pod režim ohlašování specializovanému finančnímu úřadu.