Značka Phelps nevydělává stamiliony, ale USA si podmanila

Michael Phelps

Michael Phelps Zdroj: profimedia.cz

Plavec Michael Phelps na olympijských hrách v Londýně ukončil svou profesionální kariéru. S bazénem se rozloučil jako nejúspěšnější plavec historie a jako olympionik, který získal nejvíce medailí. Jeho konečný účet se zastavil na čísle 22. V individuálních závodech a ve štafetách nasbíral celkem 18 medailí zlatých, dvě stříbrné a dvě bronzové.

Jakožto úspěšný sportovec, a navíc olympionik, byl Michael Phelps během své kariéry také velice přitažlivý pro různé společnosti, které z něj udělaly tvář svých reklamních kampaní. Přestože jeho příjmy ze sponzorských smluv nepatří mezi celosvětově nejvyšší, jako třeba v případě tenistů či golfistů, po skončení aktivní kariéry Phelps rozhodně nebude trpět nedostatkem finančních prostředků.

Phelpsův životní příběh je asi všeobecně známý a ze začátku je také úplně obyčejný. Když se Michael narodil, rozhodně nic nenasvědčovalo tomu, že by měl být výjimečným sportovcem. Narodil se jako nejmladší ze tří sourozenců. Jeho rodiče se rozvedli, a tak vyrůstal s matkou a dvěma staršími sestrami, které měly na jeho budoucí kariéru velký vliv. Vlastně ji nastartovaly.

Michael byl hyperaktivní dítě, ve škole měl problémy a jen díky tomu, že jeho matka je učitelka a mohla se mu věnovat i ve sféře vzdělávání, neměl ve škole takové potíže, které by mu zabránily školu dokončit. K plavání se dostal v sedmi letech. Jeho starší sestry nastoupily do plaveckého družstva a Michael s nimi. Jeho matka věřila, že mu to pomůže vybít energii, kterou překypoval. Plavecké začátky však neměl vůbec jednoduché. V první řadě se bál potopit hlavu. A tak prvním stylem, který se naučil, byl znak, při němž se hlava nepotápí.

Michael PhelpsMichael Phelps | Kresba Bretislav Kovarik

V 11 letech se Phelps dostal k trenérovi Bobu Bowmanovi, jenž rozpoznal jeho talent. A s ním zůstal během celé kariéry. Ta postupně nabírala nesmírné tempo. Už ve 14 letech byl Michael členem amerického reprezentačního B-týmu. A v 15 letech se dostal na své první olympijské hry. V Sydney byl nejmladším americkým plaveckým olympionikem za posledních 68 let.

Tam sice ještě medaili nezískal, ale rozkoukal se na velké mezinárodní akci a jen o několik měsíců později se dostavily první úspěchy. V 15 letech a devíti měsících překonal první světový rekord, v 18 letech získal na světovém šampionátu čtyři zlaté medaile, dvě stříbrné a navrch překonal pět světových rekordů.

Ve 30 letech už plavat nechci

O rok později přišlo první úchvatné olympijské představení. Phelps odjížděl na hry do Atén jako favorit, nicméně se nechtěl nechat do takové role dotlačit. Média už psala o tom, že by mohl předvést něco podobného jako americký plavec Mark Spitz, který na olympiádě v Mnichově v roce 1972 získal sedm zlatých medailí. Phelps ale tvrdil: „Budu rád, když získám jedno zlato.“

Čtěte také:

V olympijském Londýně pilně úřaduje „reklamní policie“

Autor Entropy přivezl do Londýna klikující double-decker

Získal šest nejcennějších kovů a navrch přidal dvě stříbra. Legenda se zrodila. Už v této době byl Phelps považován za jednoho z největších plavců a olympioniků vůbec, ale to ještě zdaleka nebylo vše. O čtyři roky později v Pekingu sám vyhlásil útok na překonání Spitzova rekordu – a jak řekl, tak splnil. Z Číny si odvezl osm zlatých medailí. Další přidal nyní v Londýně a jeho úchvatná olympijská bilance skončila ziskem 22 medailí.

Už před Londýnem Phelps ohlásil, že to budou jeho poslední závody v životě. Olympiáda pro něj byla vždy největším cílem, kvůli ní plaval. A na dalších hrách mu bude 31 let. Což sice pro sportovce není žádný hrozný věk, jenže… „Ve 30 letech už plavat nechci,“ prohlásil kdysi Phelps. A v Londýně potvrdil: „Svá slova dodržím.“

Phelpsovy sportovní úspěchy mu samozřejmě, jak bývá ve sportu běžné, pomohly i k mnoha sponzorským kontraktům. Na rozdíl od mnoha jiných sportovců se ale jeho příjmy z reklam jen odhadují, protože finanční detaily smluv nebyly zveřejňovány. Podle odhadů různých marketingových expertů si tak Phelps mohl vydělat již přes 100 milionů dolarů.

Ne globální, ale americký

Nevýhodou Michaela Phelpse je v tomto případě totiž to, že se proslavil „pouze“ v plavání. Jakkoliv je z něj nejúspěšnější olympionik všech dob (měřeno počtem získaných medailí), mimo olympiádu není zase tolik sledovaný, nepočítáme-li samozřejmě území USA. Zatímco reklamy, ve kterých figurují fotbalisté, tenisté, golfisté a atleti, můžeme vídat celoročně po celém světě, Phelpse jsme zase tak často v reklamních kampaních neviděli. A tak přestože již zmínění fotbalisté, golfisté, tenisté a atleti vydělávají díky sponzorským kontraktům desítky milionů dolarů ročně, v případě Michaela Phelpse se jedná spíše „jen“ o miliony dolarů ročně. Jakkoli je Phelps výjimečným sportovcem, nemá pro sponzory charakter globální hvězdy. Stačí se podívat, kolik je v médiích věnováno prostoru například světovému šampionátu v plavání.

Zcela jiná je ale situace ve Spojených státech. Phelps je ve své vlasti mimořádně oblíbený. Není se čemu divit. Je to hrdý Američan, nikdy to neopomněl připomenout na velkých závodech, čímž ještě více zvýšil svoji oblíbenost. Co Phelps pro USA znamená, bylo vidět i v Londýně, kam mu po úspěšné medailové žni zavolal prezident Barack Obama.
Michael Phelps tak sice není globální marketingová značka, ale je to americká marketingová značka a to není zrovna málo.

K jeho největším sponzorům patří společnost Omega, přední výrobce hodinek a mimo jiné oficiální sponzor časomíry všech olympijských soutěží. Dále je to firma Speedo (výrobce plavek) či Visa. Všechny výše uvedené společnosti jsou firmy globální. Kromě toho má ale Phelps celou řadu partnerů, jejichž jména většině lidí mimo USA asi nic neřeknou, ale jen potvrzují to, co Phelps pro USA znamená. Slavný plavec byl například tváří značky Kellogg, firmy, která vyrábí cereálie. Nejúspěšnější olympionik všech dob byl tak k vidění na krabicích a dostal se do mnoha amerických domácností.

Michael PhelpsMichael Phelps | Reuters

Kariérní kaňky

V souvislosti s partnerstvím Phelpse a firmy Kellogg je důležité zmínit minulý čas. Spolupráce byla totiž ukončena. V únoru 2009, jen několik měsíců po zisku osmi zlatých olympijský medailí, zveřejnil jeden bulvární týdeník fotku Michaela Phelpse, kterak kouří vodní dýmku. Přestože nikdy nebylo dokázáno, co ve vodní dýmce bylo, a plavec neměl pozitivní dopingový test, dočkal se trestu. Americká plavecká federace ho na tři měsíce vyřadila z reprezentačního týmu a během této doby mu nevyplácela měsíční stipendium ve výši 1750 dolarů. Společnost Kellogg neprodloužila s Phelpsem kontrakt. Jako důvod uvedla: „Tato událost nekoresponduje s image naší značky. Jsme zklamaní, že Michael Phelps zklamal tolik lidí, především pak malých dětí, pro které je vzorem a hrdinou.“

Phelps se veřejně omluvil a vzkázal, že lituje toho, co se stalo a že bude ještě více pracovat, aby si zasloužil důvěru všech fanoušků a sponzorů. Většina jeho partnerů se s omluvou spokojila. Jeho dalším „skandálem“ bylo řízení v opilosti v 19 letech. Ani tehdy se na nic nevymlouval, přiznal chybu, přijal trest a ještě navíc začal s osvětou – alkohol za volant nepatří.

Tyto dvě události jsou kaňkami na jinak skvělé pověsti amerického plavce. Nikdy na něm neutkvělo ani sebemenší podezření z užívání dopingu, a to navzdory tomu, že se účastní mnohem větší porce závodů než jeho konkurenti. Phelps se totiž dobrovolně přihlásil do takzvaného projektu důvěry, což znamená, že se nechává dobrovolně testovat, a to i nad rámec svých povinností. Jen během prvního týdne londýnských her prošel třemi dopingovými testy.

Po olympiádě v Pekingu dostal za osm zlatých medailí od firmy Speedo jako bonus milion dolarů. Využil ho k založení nadace Michaela Phelpse, která podporuje zdravý životní styl a mladé plavce. Trenér Bob Bowman často uváděl, jak se jeho svěřenec po tvrdém tréninku ještě věnuje malým dětem. I když třeba jen tím, že s nimi prohodí několik slov. Přede dvěma roky založil i plaveckou školu.

Přestože ještě nezveřejnil, co hodlá nyní dělat, lze předpokládat, že u plavání asi zůstane. Phelpse mrzelo, že nemá na svoji nadaci i školu moc času, ale to se teď změní. Kromě toho se chystá hrát golf. A za čtyři roky ho určitě uvidíme na olympiádě v Riu – sice ne v bazénu, ale v roli komentátora. A co my víme, třeba se v bazénu bude prohánět některý jeho svěřenec.

Michael Phelps

» narodil se 30. června 1985 v Baltimore

» už ve 14 letech se stal členem amerického reprezentačního B-týmu

» o rok později se již účastnil olympijských her v Sydney

» na OH v Aténách, v Pekingu a v Londýně získal dohromady 22 medailí, a stal se tak vůbec nejúspěšnějším olympionikem v dějinách

» jeho tělo je výjimečně vhodné k plavání. Ke své výšce má nesouměrné rozpětí paží, relativně krátké nohy, velikost chodidla 49,5 a také extrémně pružné klouby v kotnících