Zoot se majetkově spojil s firmou Different. S ní získal i nového ředitele

Nový šéf Zootu Milan Polák

Nový šéf Zootu Milan Polák Zdroj: Zoot

On-line prodejce módy Zoot prošel další změnou vlastnické struktury. Podíl ve společnosti Company New, která Zoot vlastní a která spadá do skupiny Natland, koupili Simona a Milan Polákovi, majitelé módní společnosti Different. Polák se také stává jejím šéfem a přebírání řízení Zootu od Lukáše Uhla.

Společnost Company New se zároveň stala minoritním akcionářem ve firmě Different. Tu založil se svou manželkou v roce 2008, před čtyřmi lety s ní expandoval do zahraničí a dnes již působí v devíti evropských zemích. Loni měl tržby zhruba sto miliónů korun.

„Different je původně plzeňský projekt, který se úspěšně prosadil i na několika zahraničních trzích. Zároveň nám pomůže posilovat v tuzemském segmentu e-commerce,“ popsal čerstvou akvizici Tomáš Raška, zakladatel a většinový vlastník investiční skupiny Natland.

„Je to velká výzva. Lepší čas na přebírání vedení než dva dny po vyhlášení nouzového stavu kvůli pandemii COVID-19 jsme si opravdu vybrat nemohli,“ dodal k tomu Milan Polák, který se zároveň stal novým šéfem Zootu. Podle něj je tento on-line prodejce nyní nejblíže k úspěchu, co kdy byl.

Za poslední rok prošla někdejší jednička na trhu s on-line módou velkými proměnami, nejen akcionářskými. Rok „strávila“ v insolvenci, kde ztratili původní majitelé vlastnická práva poté, co pohledávky za nimi skoupila skupina Natland.

Noví majitelé Zootu osekali náklady na zaměstnance, na marketing, na výdejny, jejichž počet snížili. Zároveň se snaží dostat do dalších menších měst skrze spojování s partnerskými prodejnami, jako jsou výdejny.

Políček Zootu jako jiným prodejcům posléze zasadila koronavirová krize, kdy vedení provedlo další škrty a centrálu například přestěhovalo z pražského Smíchova do skladu v Říčanech.

Lukáš Uhl, dosavadní šéf firmy, se nyní přesouvá na pozici finančního ředitele. Polákova manželka Simona se ujímá v Zootu pozice hlavního nákupčího.

Oproti původnímu plánu tři čtvrtě miliardy tržeb v letošním roce poslední odhad z dubna byl, že dosáhnou zhruba na 550 až 650 milionů korun.