ODEMČENO: Euro 7 udělá z EU skanzen, MND staví novou divizi, skončil další dodavatel energií

Konsolidace na energetické trhu pokračuje.

Konsolidace na energetické trhu pokračuje. Zdroj: E15 Ján Juhaniak

  • Euro 7 udělá z EU skanzen. Zvažujeme továrnu v USA, říká nový šéf Brana Juříček mladší.
  • Trh dodavatelů energií se konsoliduje. Své zákazníky prodal další menší hráč.
  • Komárkova MND v tichosti buduje divizi nové energetiky. V Česku má první elektrárny.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu…

odemykáme >>>

🔓 Euro 7 udělá z EU skanzen. Zvažujeme továrnu v USA, říká nový šéf Brana Juříček mladší

Vedení jedné z největších skupin českého autoprůmyslu Brano, která generuje miliardové obraty, přebírá po otci Pavlu Juříčkovi syn Václav, nově jediný člen představenstva hlavní entity Brano. Rodinný podnik poznával odspodu, také ale dva roky stavěl na nohy byznys v Číně, který dnes patří k nejvýkonnějším. Vedení podniku přebírá v době, kdy autoprůmysl prochází historickou proměnou. „Pokud chceme přežít, musíme následovat automobilky na trhy, kam se přesouvají. Nebyli bychom konkurenceschopní, kdybychom jim dodávali jen z Evropy,“ říká nový muž číslo jedna v Branu. 

odemykáme >>>

🔓 Trh dodavatelů energií se konsoliduje. Své zákazníky prodal další menší hráč

Na maloobchodním trhu dodavatelů energií skončila další firma. Společnost Česká Regionální Energetika, která měla ještě v lednu zhruba 3700 odběrných míst, prodala svůj zákaznický kmen domácností svému konkurentu První česká energie. Prodávající se chce soustředit už jen na velkoobchod, potažmo dodávky velkoodběratelům, tedy větším podnikům.

odemykáme >>>

🔓 Komárkova MND v tichosti buduje divizi nové energetiky. V Česku má první elektrárny

Energetická společnost MND začala stavět novou, plnohodnotnou větev svého podnikání. Od roku 2021 se soustřeďuje na rozvoj obnovitelných zdrojů a letos do tohoto segmentu vstoupila v Česku. Na svůj nový byznys vyčleňuje nejméně 200 milionů korun ročně, řekla E15 Jana Hamršmídová, ředitelka divize Energy MND zaměřené na rozvoj nových zdrojů.

VIDEO: Anketa s lídry českého online byznysu

Video placeholde
Anketa s lídry českého online byznysu • E15

Další články z prémiového obsahu:

Zelené investice se v Německu staly miláčkem bank. Dosáhly výše dluhu českého státu

Německem se žene zelená investiční vlna, která dávno ovládá i bankovní systém. Podle odborníků platí dnes v německém finančnictví heslo „čím zelenější, tím lepší“. Není to čistě německý trend, jakkoli k němu jistě pomáhá i politický vzestup Zelených. I evropští politici nedávno v bruselském unijním parlamentu schválili návrh na speciální označení zelených investic, které budou jakýmsi doporučením pro všechny odpovědné, kteří chtějí investovat do čistší budoucnosti. Zelené investice mají už svůj certifikát.

Proč bychom měli být tak naivní? Evropa chce po Tchaj-wanu továrnu na čipy, ten se ale brání

Tchajwanský kolos TSMC, který vyrábí vysoce pokročilé čipy pro Apple a další společnosti, zvažuje výstavbu továrny v německých Drážďanech kousek od českých hranic. Jak ale E15 zjistila během návštěvy Tchaj-wanu, touhy evropských politiků narážejí na odpor a řadu komplikací.

Cenové stropy bez kompenzací prodejcům vedou k ekonomice nedostatku

Kdo sledoval dopady cenových stropů zaváděných loni v řadě zemí Evropy, jako by listoval v učebnicích mikroekonomie. Ani ne tak v případě „kultivovaných“ cenových stropů, jako jsou třeba ty české na plyn a elektřinu – charakteristických tím, že ztráty a ušlé přiměřené zisky z rozdílu mezi tržní cenou a stropem se prodejcům kompenzují z veřejné kasy.

ANALÝZA: Česko potřebuje čtyři nové jaderné reaktory. Jak financovat jejich stavbu?

Autoři nové Státní energetické koncepce nejspíš dospějí k tomu, co už věděli jejich předchůdci v roce 2015 – Česko bude v příštích desetiletích potřebovat čtyři nové velké jaderné reaktory. Čím dříve budou stát, tím lépe. Otázkou zůstane, proč tedy zdejší vlády tolik let přešlapovaly na místě. Výstavba prvního z velkých reaktorů je stále v přípravné fázi. Původně měl vyrůst v Temelíně, nyní na něj čekají v Dukovanech.

Evropa hledá cestu, jak změnit trh s elektřinou. Zůstal však jen stín původních ambicí

Ministři energetiky zemí EU se poprvé zabývali novým návrhem Evropské komise na reformu trhu s elektřinou. Ta je reakcí na loňské turbulence, kdy ceny elektřiny vyhnal nahoru drahý zemní plyn. Hlasitě se ozýval požadavek, aby byla tato „pupeční šňůra“ přerušena a trh postaven na nových základech. Komise nepřišla s hlubokou reformou, ale jen s víceméně kosmetickými úpravami. Nikoho asi nenadchnou, ale mohly by díky tomu projít.

OPEC, zima a stávky zdražují ropu a plyn. Roztržka kartelu s Washingtonem se prohlubuje

Evropa se během března radovala, že energeticky zvládla zimu, rizika však s jarem nekončí. Studené počasí v kombinaci s francouzskými stávkami v uplynulých dnech zdražovaly plyn. Největší starosti Západu přineslo nedělní překvapivé rozhodnutí skupiny OPEC+ dobrovolně snížit těžbu ropy o dalších zhruba 1,15 milionu barelů denně. Ceny suroviny vyskočily a čeká se, jak na situaci zareaguje Washington, jehož vztahy s ropným kartelem jsou už delší dobu napjaté.