ODEMČENO: Knihobot propustil třetinu lidí, Česko je blíž gigafactory, Moser hlásí další ztrátu

Dominik Gazdoš, Knihobot

Dominik Gazdoš, Knihobot Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

  • Vyrostli jsme o sto milionů, ale museli propustit třetinu lidí, říká Gazdoš z Knihobotu.
  • Jsme blízko k zisku gigafactory, věří ministr Síkela po schůzce se špičkou Volkswagenu.
  • Sklárně Moser bobtná dluh kvůli energiím. Majitelé ji dotují už šestým rokem.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu

odemykáme >>>

Vyrostli jsme o sto milionů, ale museli propustit třetinu lidí, říká Gazdoš z Knihobotu

Pandemie internetové prodejce namlsala, jenže letos museli mnozí z nich veškeré plány roztrhat a začít znovu. Do podobné situace se dostal online prodejce knih z druhé ruky Knihobot, který sice na tržbách vyrostl o sto milionů korun na konečných 182 milionů, ale i přesto musel propustit třetinu zaměstnanců. „V červnu jsme byli v opravdu těžké situaci, vypadalo to, že bychom to nemuseli přežít,“ popisuje v rozhovoru pro deník E15 jeden ze zakladatelů startupu Dominik Gazdoš.

odemykáme >>>

Jsme blízko k zisku gigafactory, věří ministr Síkela po schůzce se špičkou Volkswagenu

Česká republika má blízko k získání nové továrny koncernu Volkswagen na bateriové články, jejíž výstavba by stála až 120 miliard korun a stala se tak jednou z největších investic zahraničních firem v tuzemsku. Ministerstvo průmyslu a obchodu věří, že brzy nalezne shodu na parametrech investice s potenciálním investorem, uvedlo ministerstvo ve vyjádření pro deník E15 poté, co se ministr Jozef Síkela ve středu sešel s Thomasem Schäferem, jenž řídí hlavní koncernovou značku Volkswagen.

odemykáme >>>

Sklárně Moser bobtná dluh kvůli energiím. Majitelé ji dotují už šestým rokem

Společnosti Moser, tradičnímu českému výrobci křišťálu, se nedaří vybřednout z červených čísel a vršících se dluhů. Kvůli ztrátě z roku 2021 ve výši 71 milionů korun se záporný vlastní kapitál karlovarské manufaktury přiblížil čtvrtmiliardě korun, jak stojí v čerstvě zveřejněné výroční zprávě. Firma navíc potvrdila, že se do zisku nedostala ani loni. Nad vodou ji drží její dva vlastníci.

VIDEO: Byty v roce 2023 zlevní

Video placeholde
Byty v roce 2023 zlevní • Videohub

Další články z prémiového obsahu:

Lámání chleba na burzách. Optimisty čeká střet s realitou, mezitím se vydělává

Klid a relaxované rozjímání. Tak prožívají první týdny nového roku burziáni. Alespoň tímto směrem ukazuje takzvaný index strachu VIX. Na parketu vládne podle oblíbeného indikátoru tržních nálad největší pohoda od závěru roku 2021, tedy od období ještě dlouho předcházejícího začátku války na Ukrajině. Index strachu tak v současnosti stále spíše podporuje názor té části trhu, která více než na strmý pád globální ekonomiky sází na lehké ochlazení světového byznysu. Zároveň burziáni fakticky slaví konec éry diktátu inflace, a tím pádem i éry přísných centrálních bank. Znalci nicméně zdůrazňují, že klíčový test investorského optimismu teprve nastane.

Konec show. Po pofiderním dodavateli energií zůstaly dluhy a jeho majitele stíhá policie

Dodavatel Národní energie, který v době energetické krize z drobných investorů vytáhl desítky milionů korun, se zbavil svých zákazníků a část z nich poslal do režimu dodavatele poslední instance (DPI). Bývalý obchodní partner už na něj chystá žalobu.

Místo praní a mytí nádobí budou lidé elektřinu ze solárů více prodávat do sítě, říká lídr trhu

Jen málo firem dostalo v posledním roce a půl tolik impulzů k růstu jako ty, které instalují střešní solární elektrárny. Ve prospěch sektoru působí kromě rekordních cen elektřiny i štědrá dotační politika a navíc se vládě daří otevírat trh novým klientům, například bytovým domům. „Pokud vysoké ceny energií na burze zůstanou, budeme se pomalu u běžných domácností blížit do stadia, kdy největší překážkou nových instalací budou nevyhovující, například staré střechy,“ říká spoluzakladatel společnosti Acetex Jakub Mahel. Jeho montážní firma se loni podle Komory obnovitelných zdrojů stala jedničkou na trhu solárních střešních elektráren.

Tchaj-wan udělal první lokální startupovou investici. Dal stovky milionů dodavateli Rohlíku

Tchajwanskou vládou vlastněná investiční společnost Taiwania Capital udělala první investici na česko-slovenském startupovém trhu. Fond rizikového kapitálu vedl investiční kolo o velikosti 19 milionů dolarů (420 milionů korun) do slovenského startupu Photoneo zabývajícího se nasazování robotů a umělé inteligence do skladů či průmyslu. Technologii od Photonea začal používat například Rohlík, který ji v létě nasadil na automatizované vyřizov

Další články najdete v rubrice E15 Premium