Orlen Unipetrol investuje do vodíku, Penny pokrývá střechy fotovoltaikou

První čerpací stanice na vodík v Praze od Orlen Unipetrol se otevře na přelomu letošního a příštího roku. (ilustrační foto)

První čerpací stanice na vodík v Praze od Orlen Unipetrol se otevře na přelomu letošního a příštího roku. (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Orlen Unipetrol chystá do roku 2030 investovat přes 30 miliard korun do rozvoje udržitelných produktů.
Udržitelnost v oblasti automobilů řeší i obchodní řetězec Penny Market ve spolupráci s energetickou společností E.ON. (ilustrační foto)
Penny Market zkouší nabíjecí stanici s elektromobily v Praze-Lehovci.
Snižování dopadů na životní prostředí v Česku už kreativně řeší banky, průmysl i městské části.
Snižování dopadů na životní prostředí v Česku už kreativně řeší banky, průmysl i městské části.
6
Fotogalerie

Snižování dopadů na životní prostředí řeší tuzemské podniky kreativně. Řeč je například o vodíku jako palivu, udržitelnosti výstavby budov nebo o digitálním odpadovém tržišti. „Trend je jasně dán a ekonomicky začíná fungovat. Na vyšší instalovanou kapacitu v obnovitelných zdrojích stačí vynakládat stále méně peněz,“ uvedla manažerka týmu energetiky společnosti EY Martina Hlavsová na odborné konferenci deníku E15 o udržitelnosti konané 26. října.

Orlen Unipetrol chystá do roku 2030 investovat přes 30 miliard korun na rozvoj udržitelných produktů. Soustředí se například na vodík jako alternativní palivo k automobilům se spalovacím motorem i k elektromobilům.

První čerpací stanici na vodík v Praze otevře na přelomu letošního a příštího roku. „Do roku 2030 plánujeme mít v Česku 28 čerpacích stanic zásobovaných vlastním vodíkem s co nejnižší uhlíkovou stopou,“ sdělil na konferenci ředitel strategie Orlen Unipetrol Martin Gajdoš. 

Udržitelnost v oblasti automobilů řeší také obchodní řetězec Penny Market ve spolupráci s energetickou společností E.ON. „Testujeme unikátní nabíjecí stanici s elektromobily v Praze-Lehovci,“ uvedl vedoucí stavebního oddělení Penny ČR Václav Šíma. Řetězec také buduje fotovoltaické panely na střechách prodejen a v listopadu otevře novou prodejnu v Ládví s certifikací udržitelnosti budov, která bude efektivně využívat obnovitelné zdroje. 

To, že obnovitelné zdroje nejsou nové a netýkají se jen Evropy, ilustrovala Hlavsová z EY. „Celosvětová kapacita obnovitelných zdrojů činí přes třicet procent celého instalovaného výkonu v energetice. V podstatě největší nárůst v absolutních hodnotách zaznamenáváme v Číně,“ prohlásila.

Hybnou silou udržitelnějšího rozvoje projektů je podle ní jejich komerční atraktivita. „Objem investičních prostředků do obnovitelných zdrojů se snižuje, zatímco instalovaná kapacita výrazně roste,“ zdůraznila.

„Ze sto miliard tun materiálů se třetina stává odpadem,“ připomněl Cyril Klepek, zakladatel a ředitel startupu Cyrkl, který funguje jako digitální odpadové tržiště. „Jako firma přijdete na naši recyklační platformu, nahrajete své odpady a my dokážeme rozpoznat, co je to za odpadový kód a v jaké lokaci. Najdeme pak v okolí nejlepší firmy, které to od vás odeberou,“ vysvětlil. 

Ekologický podnikatel Pavel Jeřábek zase zhruba dva roky experimentuje s fotobioreaktorem, který se využívá ke kultivaci zelených řas. Jako alternativu ke stromům k městské zástavbě už nabídl zařízení městské části Praha 1.

„Přes Pražský inovační institut chceme zapojit fotobioreaktor na Národní třídě, kde bychom vytvořili i nabíjecí stanice pro elektromobily,“ sdělil. O zachytávání oxidu uhličitého v místech s větší koncentrací pomocí fotobioreaktoru Jeřábek jedná s minipivovary.