A co děti, mají si s čím hrát?

Dětská pokladna

Dětská pokladna Zdroj: archiv

Česko se stalo hračkářskou velmocí střední Evropy. Britská legendární značka Hamleys si Prahu vybrala za svou vlajkovou loď regionu a na pražských Příkopech otevřela gigantickou prodejnu, kterou nezastíní ani její slavná londýnská matka sídlící na Regent Street.

Skoro by se zdálo, že je český trh s hračkami přesycen a pro dalšího velkého hráče už tu není místo. Ale omyl. Čeští rodiče bohatnou. A české dětské pokojíčky plní dalšími a dalšími hračkami. A to i přes to, že většina rodičů si stěžuje, že si jejich děti s hračkami vůbec nehrají.

Umístěním Hamleys v Praze Britové vyslali signál, že Česko pomalu, ale jistě začíná patřit do západního světa. Teď už vám tu naši ikonu Hamleys můžeme svěřit, už na ni máte, vzkazují Čechům. Řeč není ani tak o penězích, protože hračky v Hamleys nejsou dražší než v jakémkoli jiném hračkářství. Tedy až na pár exkluzivních výjimek.

To, oč především běží, je životní styl, který jsme donedávna znali jen z amerických či anglických filmů. Hamleys přináší něco, co tady ještě nebylo. Zábavu pro celou rodinu minimálně na dvě hodiny. Zákazník nemá chodit do obchodu jen za účelem nákupu, ale i pro pobavení, a dokonce i pro posezení u kávy.

Více než šest tisíc metrů čtverečních dětského ráje má být vlastně takovým zmenšených Legolandem či obdobným zábavním parkem, do kterého i mimopražské rodiny vyvezou své ratolesti na výlet a (ne)povinně utratí nějakou tu zlatku třeba i za hračky od českých výrobců, kteří prý mají v Hamleys dveře otevřené. Pro mnohé je to čest a dobrá příležitost, jak se zviditelnit nejen v Česku. Mít svůj produkt v nabídce nejstaršího hračkářství na světě, jehož historie sahá až do roku 1760, to už má svou váhu. A kdo ví, třeba se zalíbí i britské královské rodině, jejímž je Hamleys oficiálním dodavatelem.

Pražský Hamleys dostal ke svému otevření nenápadný, leč možná nejcennější dárek. V médiích se zrovna v době otevření obchodu objevila zpráva, že aby Češi ušetřili, kupují často zboží plné jedů. Závadné a životu nebezpečné jsou i mnohé hračky. Hlavně ty, které se prodávají na tržnicích a v provozovnách typu večerka.

Malé děti jsou podle ministerstva zdravotnictví v největším ohrožení. Ftaláty v hračkách pro děti do tří let v nadlimitním množství nepříznivě působí na reprodukční orgány. Kdo se chce dožít vnoučat, ať běží pro hračky do tradicí prověřených obchodů. A kdo ctí tradice víc než Britové?