Americký novinový gigant Gannett chce konkurenční Tribune

Sídlo Gannett Company ve Virginii

Sídlo Gannett Company ve Virginii Zdroj: CC BY-SA 3.0: Patrickneil Flickr

Největší americké novinové vydavatelství Gannett nabídlo převzetí konkurenční společnosti Tribune Publishing za 815 milionů dolarů (19,6 miliardy korun), včetně 390 milionů dolarů jejích dluhů. Plyne to z dnešního sděleni obou vydavatelství. Tribune vlastní vedle řady místních titulů celonárodní listy Los Angeles Times a Chicago Tribune a je trojkou amerického novinového trhu.

Majitel listu USA Today dnes uvedl, že podal na Tribune nabídku 12. dubna a že jeho návrh oceňuje akcie firmy 63 procent nad závěrečnou páteční tržní cenou. Akcie Tribune po zprávě vzrostly o 56 procent takřka k úrovní nabídkové ceny 12,25 dolarů, uvedla agentura Reuters.

Gannett sdělil, že Tribune od podání nabídky odmítá o spojení „konstruktivně“ jednat. Tribune dnes potvrdila, že nevyžádanou nabídku od Gannett dostala, a dodala, že ji prostuduje a „co nejrychleji na ni odpoví“.¨

Gannett mohutně expanduje

Gannett i Tribune v posledních dvou letech oddělily vydavatelské divize od svých dalších aktivit do samostatných firem a Gannett podniká další expanzi na americkém novinovém trhu. Tento měsíc se dohodl na koupi Journal Media Group a rozšířil svou sestavu vesměs místních titulů o dalších 15 listů. Převzetím Tribune by společnost získala dalších 11 novinových titulů.

Sektor tištěných periodik prochází řadu let krizí pod tlakem digitální konkurence. Novinám klesají náklady i tržby a vydavatelství jsou nucena se spojovat.

Tržby Tribune loni klesly o 1,2 procenta na 1,67 miliardy dolarů a firma zaznamenala ztrátu 2,8 milionu dolarů. Výnosy Gannette se loni snížily o devět procent na 2,89 miliardy dolarů.