Bitva o Británii začala…

Blog Lucie Bednárové

Blog Lucie Bednárové Zdroj: archiv

Další osud Velké Británie v EU spočívá v rukou jejích občanů. Rozhodl o tom již před dvěma lety tehdejší (a současný) premiér David Cameron, který prohlásil, že pokud jeho strana zaboduje v letošních parlamentních volbách a bude se podílet na vládě, nechá vypsat referendum o setrvání země v EU. Tak se také stalo, protože Cameronovi konzervativci převálcovali soupeře takovým způsobem, že mohli sestavit jednobarevný kabinet. Zemi nyní válcují kampaně příznivců i odpůrců EU.

Přestože staronový premiér dosud nestanovil přesné datum referenda, na ostrovech je pořádně rušno už nyní. V posledních dnech se tam totiž roztrhl pytel s kampaněmi. A vůbec nevadí, že mohou trvat i dva roky – nejzazší termín pro vypsání referenda představuje až rok 2017.

Jako první, a s velkou parádou, odstartovala masivní kampaň, jejímž cílem je přesvědčit Brity o nevýhodách členství země v EU. Kampaň s názvem Vote Leave (Volte vystoupení), která své argumenty staví na vyčíslení úspor spojených s tzv. Brexitem, se těší široké podpoře jdoucí napříč politickými stranami – od vládních konzervativců přes opoziční labouristy, zelené nebo členy radikální pravicové Strany nezávislého Spojeného království (UKIP).

Kampaň, na kterou má jít podle informací BBC 20 milionů liber, což představuje polovinu rozpočtu na propagaci Konzervativní strany před jarními parlamentními volbami, sází na známá jména. Mezi její podporovatele, mezi nimiž najdeme jen minimum politiků, patří například milionář John Mills, který dříve finančně pomáhal Labouristické straně, klíčový donor nejdříve Konzervativní strany, pak strany UKIP Stuart Wheeler a celá řada úspěšných byznysmenů a celebrit. Za všechny jmenujme zakladatele Reeboku Joea Fostera, generálního ředitele Numis Securities Olivera Hemsleye či britského spisovatele Fredericka Forsytha.

Tábor podporující setrvání Velké Británie v EU na svou odpověď nenechal dlouho čekat. V těchto dnech se vytasil se stejně pompézní kampaní, kterou pojmenoval Britain Stronger in Europe (Británie silnější v Evropě) a rovněž v ní vsadil na známé osobnosti z byznysu, sportu, armády či showbyznysu. Kampaň varující před odchodem země z EU, který by prý představoval obrovskou ránu pro tamní ekonomiku, bezpečnost a vůbec prosperitu, vede někdejší šéf obchodního řetězce Marks & Spencer lord Stuart Rose a stojí za ní třeba i televizní moderátorka June Sarpongová či bývalý náčelník generálního štábu Peter Wall.

Síly obou táborů jsou zatím vyrovnané. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že mírně navrch mají zatím stále zastánci setrvání v EU.

Lucie Bednárová pracuje jako novinářka od roku 2009. Dlouhodobě se věnuje problematice EU, o které píše v tuzemsku i zahraničí. Od roku 2011 vede redakci webového portálu EurActiv.cz. S měsíčníkem Strategie spolupracuje od roku 2015.

Chcete něco dodat? Souhlasíte, nebo jste proti? Reagujte prostřednictvím facebookových komentářů, které můžete psát přímo zde pod článkem.