Britská BBC se vrací do Íránu, ale jen na týden

Íránská metropole Teherán

Íránská metropole Teherán Zdroj: Matthias Blume via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Íránská vláda povolí několika novinářům britské BBC pracovat na speciální reportáži asi týden z Íránu. Povolení se netýká perské redakce stanice. Írán znemožnil BBC operovat v zemi v roce 2009 v rámci širšího zákazu, který se týkal většiny zahraničních novinářů. V zemi se tehdy konaly protesty proti výsledku prezidentských voleb.

Mluvčí ministerstva kultury Hosejn Núšabádí potvrdil agentuře AP, že Írán povolí týmu BBC pracovat v zemi. „Toto povolení se týká jenom anglické redakce, je jenom na týden a je určeno pro jednu speciální reportáž,“ sdělil mluvčí. Teherán prý tak vyhověl žádosti mezinárodní redakce BBC.

Podle AP se tak Írán pokouší normalizovat vztahy s Británií poškozené útokem radikálů na britské velvyslanectví v roce 2011. Británie pak úřad zavřela. Místní média o BBC někdy hovoří jako o „propagandistickém aparátu staré koloniální lišky“.

V roce 2009 Írán vykázal většinu zahraničních novinářů a obvinil je z ohrožování bezpečnosti státu. V červnu toho roku podruhé volby vyhrál Mahmúd Ahmadínežád, ale jeden z nadějných spolukandidátů úřady obvinil z manipulace s výsledky. Následovaly bouřlivé demonstrace a úřady nakonec nařídily hlasy přepočíst. Odmítly ale žádost opozice volby anulovat. Úřady přiznaly, že si protesty vyžádaly dvacet obětí, opozice ale hovoří o sedmi desítkách mrtvých. Šlo o největší politickou krizi v Íránu od islámské revoluce z roku 1979.