Broker Consulting chce po bývalém řediteli miliony korun. Za konkurenci

Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Poradenská firma Broker Consulting hodlá vymáhat mnohamilionovou sumu po někdejším dlouholetém ekonomickém řediteli a členovi představenstva Pavlu Matouškovi. Viní ho z porušení konkurenční doložky. Matoušek totiž údajně stojí za společností SOSConsulting, jež vymáhá škody způsobené finančními poradci. Sám exmanažer to ale popírá.

„Zatím nejsou uplatňovány žalobou. V brzké době budou zažalovány, nebo jiným způsobem vymáhány. Pohledávky vznikly na základě porušení konkurenční doložky,“ vysvětlil pro server E15.cz Lener.

Brokeři podle Lenera rozvázali s Pavlem Matouškem spolupráci loni v lednu kvůli střetu zájmů. Od té chvíle začala běžet konkurenční doložka, kterou měl ale bývalý ekonomický ředitel porušit, protože údajně stojí za zmíněnou vymahačskou firmou SOSConsulting.

Matoušek nikde nepracuje

Matoušek své angažmá kategoricky popřel. „Za žádnou společností SOSConsulting nestojím. Nejsem a nikdy jsem nebyl jejím spoluvlastníkem, či vlastníkem, nikdy jsem nebyl a nejsem jejím zaměstnancem, členem statutárního orgánu, spolupracovníkem ani obchodním partnerem,“ uvedl pro E15.cz.

Zároveň dodal, že od ukončení spolupráce s Broker Consulting není nikde zaměstnán. „Ani nepodnikám právě s ohledem na to, abych nic neporušil,“ doplnil.

Klíčová osoba v SOSConsulting

V obchodní rejstříku se vlastníci SOSConsulting nedají dohledat, společnost tam nemá zveřejněné společníky, ale pouze akcie na majitele. Propojení Matouška s firmou však dokládá článek z odborného časopisu Profi poradenství & finance, který má server E15.cz k dispozici. Pod textem, jenž loni v květnu oznamoval založení SOSConsulting, je podepsán právě Pavel Matoušek.

„Klíčovými osobami jsou Ing. Filip Marcín, Ing. Pavel Matoušek a Mgr. Alexandar Žotev,“ vypočítává autor článku lidi stojící za SOSConsulting. Jaké konkrétní funkce vykonávají, však neuvádí. V článku nechybí ani profesní životopisy výše zmíněných aktérů včetně Matouška, v jehož profilu je zmíněno i jeho devítileté působení ve vedení brokerů.

Zajímavým jménem je i Filip Marcín. Ten byl rovněž vysokým manažerem v Broker Consulting, odkud podle Jana Lenera musel odejít v roce 2010. Na něj se ale nevztahuje žádná konkurenční doložka.

Konkurenční spory nejsou výjimkou

Podle šéfa unie finančních poradců Jiřího Šindeláře však podobné rozepře nejsou v branži výjimečné, protože konkurence je tady velmi citlivě vnímána.

„Spory o konkurenční doložky jsou relativně běžnou záležitostí,“ uvedl pro E15.cz. Dle jeho odhadu může jít až o desítky sporů ročně. Jak moc je běžné vymáhání takto vysoké částky po vrcholném manažerovi ale odmítl spekulovat.

SOSConsulting
Firma analyzuje činnost finančních poradců a pro poškozené klienty následně vymáhá jejich nároky. Lidé za její služby platí předem pět procent z odhadu možné škody, minimálně však 5000 Kč. V některých případech se ale záloha nehradí. Celkově si společnost účtuje 30 procent z vymožené sumy.
SOSConsulting prý dosud získala přes 150 zákazníků a k soudu či Finančnímu arbitrovi do konce ledna připravila k podání 68 případů s nároky za desítky milionů korun. „Evidujeme zatím sedm případů, kdy došlo k mimosoudní dohodě,“ uvedl tým SOSConsulting pro E15.cz. Všechny tyto dořešené případy se týkaly sporů o neplatnost smlouvy. „Celkové prostředky vrácené klientům se v součtu pohybují v řádu milionů korun,“ upřesnil tým.
Jak reklamovat služby finančních poradců?
Nespokojený klient finančních poradců by se podle expertů měl domáhat svých práv nejdříve bezplatnou cestou. S reklamací může začít buď přímo u firmy, s níž je nespokojen, nebo se lze obrátit na profesní asociace. Existují dvě, USF ČR a AFIZ, zákazník si pouze musí na jejich webech dohledat, které firmy sdružují.
Pokud tato snaha selže, může stížnost adresovat Finančnímu arbitrovi, což je státní mimosoudní orgán, který bezplatně rozhoduje spory mezi zákazníky a finančními institucemi.
Další variantou jsou neziskové organizace. Spotřebitelům pomáhá třeba Sdružení obrany spotřebitelů (SOS – Asociace), která nabízí i právní poradnu a zabývá se mimosoudním řešením sporů. „Jsme v tom velmi úspěšní,“ uvedla pro E15.cz šéfka sdružení Gerta Mazalová.

Jak správně omezit manažery konkurenční doložkou