Brusel si podřezává větev

Jean-Claude Juncker si pod sebou podřezává větev.

Jean-Claude Juncker si pod sebou podřezává větev. Zdroj: Repro Strategie

Evropská komise už příliš zasahuje do života obyčejných lidí, kteří se po právu zlobí a v důsledku toho přestávají věřit ve smysl evropské integrace. Tato slova nepronesl nikdo jiný než samotný šéf Komise Jean-Claude Juncker, když v polovině minulého měsíce vystoupil se svým projevem ve Štrasburku v Radě Evropy (tedy nikoli ve vlastní instituci). Dodal také, že Brusel si nepopularitu EU mezi občany ve 28 členských státech uvědomuje a snaží se na jejím odstranění pracovat.

Ti, co sledují bruselské dění, rázem zpozorněli. Taková prohlášení z úst nejvyšších představitelů EU často nezaznívají a v případě Junckera se jedná o vůbec nejostřejší vyjádření od tradičně mediálně sledovaného projevu o stavu Unie, který přednesl v září loňského roku. Lucemburčan tehdy pouze konstatoval, že se EU nenachází v dobrém stavu.

Pokud by Brusel skutečně chystal nějaké změny v komunikaci a přístupu k občanům, nebylo by to zase tolik překvapivé. EU se skutečně nenachází v nejlepší kondici, o čemž svědčí nejen problémy s uprchlíky, ale i pokračující krize v zadluženém Řecku, sílící euroskepticismus či koketování Velké Británie s tzv. brexitem, tedy odchodem z EU. Změna kurzu by byla proto více než vítaná.

O to větší zklamání ale přišlo, když se ani ne měsíc po Junckerových slovech Evropská komise naprosto v rozporu s pravidly krizové komunikace vytasila se zbrusu novým návrhem na reformu azylového systému v EU včetně zavedení povinných kvót na přerozdělování uprchlíků. Ty už delší dobu působí na politiky i veřejnost jako červený hadr a podobnou reakci vyvolaly i nyní.

Návrh Komise navíc přichází v tu úplně nejnevhodnější dobu. Kvóty jsou vytouženou vodou na mlýn britským euroskeptikům a v žádném případě neulehčí situaci zastáncům britského členství v EU, kteří se snaží ještě pár týdnů před červnovým referendem přesvědčovat Brity, že vystoupení z EU není dobrý nápad.

Juncker i další komisaři sice všude, kudy chodí, zdůrazňují, že brexit by byl fatální nejen pro Velkou Británii, ale i pro EU jako celek, ale když mají možnost něco reálně změnit, nevyužijí ji. Namísto toho si pod sebou, a pod celou EU, podřezávají větev.