Časopisu Ateliér opět hrozí konec. Nemá peníze

časopis Ateliér

časopis Ateliér Zdroj: ctk

Časopis Ateliér bojoval uplynulé tři roky o přežití a nalezl i nové finanční zdroje. Nyní se však zdá, že to byla marná snaha. Jeden z nejstarších titulů věnovaných současné výtvarné scéně má peníze na vydání jen jediného čísla.

„Pokud se nám nepodaří během léta získat další prostředky, pak budeme muset naši činnost utlumit, nebo po 25 letech existence vše řešit mnohem drastičtěji,“ řekla deníku E15 šéfredaktorka Blanka Jiráčková. Ministerstvo kultury totiž i letos poskytlo nižší podporu, než redakce počítala, a to ve výši půl milionu korun. To je pouhá desetina z plánovaných nákladů na vydávání čtrnáctideníku. V letech před začátkem ekonomické krize a škrtů ve státním rozpočtu přitom titul dostával i dva miliony korun ročně. Granty se tak v předkrizových letech podílely na nákladech časopisu zhruba třetinou.

S nižšími dotacemi se ale potýká řada kulturních institucí. Výše letošní dotace se podle mluvčí ministerstva Simony Cigánkové odvíjela od počtu bodů v hodnocení žádosti o grant. „I přesto, že Ateliér získal 3,18 bodu z pěti možných a umístil se na dvanáctém místě ze šestnácti žádostí, obdržel druhou nejvyšČasopisu ší dotaci,“ uvedla Cigánková.

Pokud se nám nepodaří během léta získat další prostředky, pak budeme muset naši činnost utlumit, nebo po 25 letech existence vše řešit mnohem drastičtěji

Vydavatel časopisu, sdružení Společnost časopisu Ateliér, se navíc několik let potýká s poklesem příjmů z inzerce. „Galerie, muzea či samotní umělci si většinou placenou propagaci nemohou dovolit a pro velké inzerenty z jiných oborů je nízkonákladové periodikum nezajímavé,“ podotkla Jiráčková.

Podle šéfredaktorky přitom není jasné, zda by Ateliér mohl pokračovat pouze v elektronické podobě na internetu. Důvodem mimo jiné je, že práce IT specialistů je drahá stejně jako nákup práv pro zveřejňování reprodukcí výtvarných děl na internetu, bez kterého se časopis o výtvarném umění neobejde.