Česká krása ve Francii: Umělecký tah na branku

Iveta Křížová

Iveta Křížová Zdroj: Strategie

Francie, kolébka umění a módy, se v těchto dnech kochá českou krásou. A to hned nadvakrát. O první haló se postarali minulý týden čeští fotbalisté, kteří přiletěli na Euro 2016 do Francie v elegantní skořápce, která nezůstala ve světě bez pochvaly. Dresy a tepláky nechali v kufru a představili se ve slušivém tmavomodrém sáčku, béžových kalhotách a košili s puntíky v národních barvách. Zkrátka fešáci jak se patří. I kdyby třeba mistrovství nedopadlo podle jejich představ, už toto je výhra.

Češi, zejména pak muži, nemají v módním světě příliš zvučné jméno. Jejich styl, tedy spíš nestyl oblékání je často terčem ostré kritiky. Té už snad nyní zvoní hrana. Zdá se, že fotbalisté nám kopou za módu. Konečně.

Trochu v závěsu za fotbalisty stojí další fešáci, kteří přijeli do Francie ukázat svou krásu. Tito už si své miliony a slávu dávno „vykopali“. A jen tak mimochodem při tom stihli spoluvytvořit Československo. Řeč je o českých umělcích, kteří pobývali ve Francii v době zrodu a existence Československé republiky. Nyní se do Paříže navracejí v podobě svých hodnotných děl u příležitosti výstavy Pour la Tchécoslovaquie (Za Československo/Pocta neexistující zemi).

Mečem a štětcem

Reprezentativní přehlídka originálů zapůjčených investičním fondem Pro arte speciálně na výstavu organizovanou Českým centrem Paříž je připomínkou 100. výročí zrodu Československé národní rady, která se ustanovila na pařížské adrese Rue Bonaparte 18, tedy přímo v místě, kde se výstava uskuteční.

Československo nebudoval jen triumvirát Masaryk–Beneš–Štefánik, svou úlohu sehráli právě i čeští umělci. Nejvýznamnější z nich byl František Kupka, jehož díla jsou na výstavě samozřejmě zastoupena. Nechybí ani Alfons Mucha, Toyen, Jindřich Štýrský, Vojtěch Preissig, Bohuslav Reynek, Jan Zrzavý, Adolf Hoffmeister a řada dalších.

Hoši, děkujem

Výstava potrvá od 17. června do 30. září, poté odjede na túru po dalších Českých centrech ve světě. Ačkoli není takovým marketingovým i turistickým lákadlem jako fotbal, určitě by byla škoda, aby zapadla v zapomnění. Fotbaloví fanoušci, kteří přijedou za svými hochy do Francie, by třeba mohli na skok do galerie. Podívat se na ty, bez jejichž pomoci by dnes český manšaft kopal leda tak za císaře pána.

Iveta Křížová pracuje jako novinářka od roku 2002. Působila v zahraničních redakcích deníků Dnes, Práva a serveru Novinky.cz, zabývala se především problematikou EU. Evropské projekty řešila i v PR agentuře Interel. Do Strategie nastoupila v roce 2007, po mateřské dovolené se do ní vrátila v roce 2014.

Chcete něco dodat? Souhlasíte, nebo jste proti? Reagujte prostřednictvím facebookových komentářů, které můžete psát přímo zde pod článkem.