Česko prohrálo spor s Bruselem o název „pomazánkové máslo“

Pomazánkové máslo

Pomazánkové máslo Zdroj: ctk

Tribunál Soudního dvora EU dnes v Lucemburku zamítl žalobu, kterou Česká republika chtěla zrušit rozhodnutí Evropské komise neuznat české označení "pomazánkové máslo" jako zaručenou tradiční specialitu. Vyplývá to z tiskové zprávy soudu.

Je to podruhé, kdy se evropský soud českým výrobkem musel zabývat. Česko už totiž základní spor o pomazánkové máslo prohrálo v roce 2012. Tehdy dal Soudní dvůr EU za pravdu názoru komise, že výrobek nelze kvalifikovat jako máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, a tudíž jej nelze pod tímto názvem prodávat.

Komise v této věci Prahu žalovala už o dva roky dříve za nesplnění povinnosti. Vytýkala jí, že v ČR bylo možné uvádět na trh výrobek pod označením „pomazánkové máslo“, který ovšem fakticky máslem nebyl.

V reakci na tehdejší rozsudek čeští potravináři začali pomazánkové máslo přejmenovávat na „tradiční pomazánkové“, ačkoliv s postupem evropské exekutivy dál hlasitě nesouhlasili.

Česko boj nevzdalo a požádalo Evropskou komisi, aby výrobek uznala za „zaručenou tradiční specialitu“. Tam mohou být zapisovány mimo jiné potraviny z tradičních surovin a vyráběné tradičním způsobem.

Komise to odmítla s odůvodněním, že zápis je v rozporu s nařízením o společné organizaci trhů, tedy ze stejného důvodu, kvůli kterému se jí označení „pomazánkové máslo“ od začátku nelíbilo. Výjimky z nařízení existují, jejich povaha „jasně vyplývá z tradičního užívání“, ale na jejich seznamu pomazánkové máslo není.

Česko toto rozhodnutí napadlo u Tribunálu Soudního dvora EU, kde dnes neuspělo. Tribunál totiž dospěl k závěru, že uznání za zaručenou tradiční specialitu je stejně možné jen pro výrobek, který splňuje obchodní normy stanovené nařízením o organizaci trhů.

Ke vzniku pomazánkového másla vedl nedostatek tuku
Pomazánkové máslo začala v roce 1977 vyrábět dnes již neexistující mlékárna v Liberci. Tehdy nebyl dostatek mléčného tuku na výrobu klasického másla, a tak dostala od státu zadání, aby vymyslela pomazánku, která by jej nahradila. O dva roky později zahájila výrobu i Choceňská mlékárna. Pomazánka se vyrábí z kysané smetany a sušeného mléka, obsahuje 31 procent tuku a 41 procent sušiny. Nemá obsahovat rostlinný tuk. Máslo musí obsahovat alespoň 45 procent mléčného tuku. Kromě Česka se v menším obdobný produkt vyrábí také na Slovensku, odkud se do Česka také dováží.

Ministerstvo zemědělství (MZe) uvedlo, že musí rozhodnutí Soudního dvora EU respektovat. „Podle informací MZe uvažuje Českomoravský svaz mlékárenský o znovupodání žádosti o zápis do rejstříku zaručených tradičních specialit pro upravený název 'tradiční pomazánkové' a zajistit mu tak jeho jedinečné tradiční složení a charakteristický technologický postup výroby, byť pod novým názvem. Tuto aktivitu bude MZe podporovat,“ řekl mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Na seznam výjimek je podle názoru soudců možné zapsat jen ty výrobky, „jejichž skutečnou povahu nelze zaměnit s povahou výrobků, jejichž označení je tímto nařízením chráněno“. Kdyby prý totiž členská země mohla použít režimu zaručené tradiční speciality k obcházení nařízení o společné ochraně trhu, narušilo by to jednotné označování zemědělských produktů a tedy i cíl zachování hospodářské soutěže a ochrany spotřebitelů.

Režim zaručené tradiční speciality má pomáhat evropským výrobcům tradičních produktů při prodeji a informování spotřebitelů o jejich tradiční povaze, nezavádí však ale alternativní systém norem, které musí výrobky splňovat, dodal tribunál.

Česku tak zřejmě padla jedna z posledních možností, jak pro typicky českou pomazánku sporné označení prosadit. Proti dnešnímu rozhodnutí je sice možné odvolání, ovšem omezující se jen na právní otázky.