Český rozhlas pokračuje ve vymáhání poplatků

Český rozhlas

Český rozhlas Zdroj: profimedia.cz

V následujících týdnech Český rozhlas osloví 90 tisíc domácností, které platí poplatek za držení televizního přístroje a přitom nejsou přihlášeny k placení poplatku za rozhlas.

Obsahem dopisů, které domácnosti dostanou, je vysvětlení, proč je nutno rozhlasový poplatek platit a jakým způsobem se lze k jeho placení přihlásit. Český rozhlas nabízí několik možností, jak se k poplatku přihlásit: sms zprávou, přes internet, nebo na kterékoliv pobočce České pošty.

„Pokračujeme v krocích vůči neplatičům tak, jak jsme si je pro letošní rok naplánovali. Povinnost většiny poplatníků televizního poplatku platit též rozhlasový poplatek je jednoznačná. Pokud má Český rozhlas v době zvyšujících se nákladů na provoz vystačit s příjmy, které mu určuje legislativa, pak nemůžeme být benevolentní,“ řekl náměstek generálního ředitele pro správu a provoz Českého rozhlasu Ladislav Musil.

Placení rozhlasového i televizního poplatku je povinností každé domácnosti, která má příslušný přijímač. Rozhlasový poplatek je stanoven na 45 Kč měsíčně bez ohledu na počet držených zařízení. Jiná situace je ve firmách a organizacích, které platí za každý přijímač. Povinnost se vztahuje na přenosné rádio, radiobudík, autorádio, ale také počítač s tunerem FM/DVB-T či televize se set-top boxem nebo tunerem pro příjem digitálního či kabelového vysílání.

Pro Český rozhlas poplatky představují hlavní zdroj financování. Podle návrhu rozpočtu na letošní rok má rozhlas vybrat 1,993 miliardy korun, loni to bylo o zhruba 40 milionů méně. Český rozhlas má celkem více než tři miliony koncesionářů.

Problém s posluchači, kteří neplatí koncesionářské poplatky, rozhlas podobně jako Česká televize řeší dlouhodobě. V loňském roce se kvůli tomu rozhodl vytvořit expertní skupinu, jež se má na tuto problematiku zaměřit.