Co když zdědím dluh? Čtěte, jak z toho ven

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: James Robinson via Flickr

Lidé se během svého života snaží nastřádat majetek, který by zaopatřil jejich potomky. Co když se ale předmětem dědictví stanou dluhy? Podle aktuální právní úpravy mají takoví dědicové v zásadě dvě možnosti, jak s této šlamastiky ven. A často nejde o malé peníze. Podle statistik inkasní agentury Kruk ČR a SR představuje průměrná výše dluhu u případů s dědickým řízením 35 tisíc korun.

Co se tedy dá dělat, když už dědictví dluhu hrozí? Dědicové mohou buď odmítnout dědictví jako celek nebo v zákonem stanovené lhůtě učinit výhradu soupisu. V tomto případě přebírá dědic dluhy pouze do výše nabytého majetku.

Zvláštní režim ale platí pro dědice, který se sám nachází v insolvenčním řízení. Právní úprava ho omezuje a nedovoluje mu odmítnout dědictví tehdy, když aktiva převyšují pasiva.

Ve jménu rodiny

„Poměrně často se setkáváme s případy, kdy pozůstalí hradí dluhy za zemřelé. Rodina se snaží zachovat dobré jméno a dluh za zemřelého splácí, přestože zákon dává možnost odmítnout dědictví. Lidé se tak snaží očistit své jméno i jméno zemřelého a nepřipustí, aby dluhy vrhaly špatné světlo na rodinu,” říká Jiří Šmída, právní zástupce společnosti Kruk ČR a SR.

Současně upozorňuje, že v lepším případě se dědictví může odehrát i v opačném gardu: „Zaznamenáváme také případy, kdy zadlužená osoba v dědickém řízení nabude majetek, který posléze zpeněží a využije k úhradě svých dluhů. Dědictví se v tomto případě stává lukrativní možností, jak dluh nebo jeho část splatit.”

Nejčastější příčinou je ztráta zaměstnání

Průzkumy správce pohledávek Kruk ukazují, že lidé se nejčastěji dostávají do finančních problémů díky nezaměstnanosti či ztrátě zaměstnání (61 %), neuváženým výdajům a investicím (34 %), hazardu, drogám a alkoholu (26 %), rozhazovačnosti (22 %) či kvůli nedostatečnému finančnímu vzdělání (21 %).

Ze složité finanční situace se dvě třetiny dotázaných snaží najít východisko hledáním nové práce, dále snížením domácích výdajů (44 %), půjčkou od příbuzných či přátel (21 %) a přestěhováním se do levnějšího bytu (13 %).

Nejdůležitější je pamatovat na to, že není třeba se bát a kontaktovat věřitele

„Pokud se dostaneme do dluhů, je důležité nejprve zhodnotit naši situaci, tedy jak velký dluh máme a do kdy jej máme uhradit. Následně bychom měli co nejrychleji kontaktovat věřitele a domluvit si s ním způsob úhrady dluhu. Nejdůležitější je pamatovat na to, že se není třeba bát a kontaktovat věřitele,” radí Markéta Fixová ze společnosti Kruk.

Dodává, že schůdnou variantou je možnost splatit dluhy ve splátkách podle jejich finančních možností. Následným krokem je úhrada domluvených splátek.

„Pro získání finančních prostředků na jejich úhradu bychom měli omezit vynakládání financí na zbytečné výdaje a samozřejmě hledat zdroje dodatečných příjmů – například druhé zaměstnání či prodej nepoužívaných věcí v domácnosti,” zakončuje Fixová.