Co zmůže fotografie

Fotografka Jarmila Štuková a šéfredaktorka
časopisu Lidé a Země Lenka Klicperová získaly
na Czech Press Photo 2015 Cenu UNHCR za snímek
o uprchlících z částí Iráku obsazených Islámským
státem, kteří přežívají, jak se dá

Fotografka Jarmila Štuková a šéfredaktorka časopisu Lidé a Země Lenka Klicperová získaly na Czech Press Photo 2015 Cenu UNHCR za snímek o uprchlících z částí Iráku obsazených Islámským státem, kteří přežívají, jak se dá Zdroj: Repro Strategie

Platí ještě stále tvrzení, že fotografie může změnit svět? Diskuse na toto téma se vrací s příchodem každého dalšího nového média. A přes všechny proklamace o konci fotožurnalistiky či ústupu statické obrazové informace někam na okraj je fotografie stále tím, co naši pozornost upoutá nejrychleji.

Jednoduchý a sdělný obraz zůstává přes všechny současné technické možnosti médií stále velmi efektivním poselstvím, které dokáže přitáhnout všeobecně roztěkanou pozornost. Často s razancí úderu kladivem doprostřed čela. A nabídnout nejen komerční sdělení, ale i klíč ke vstupu do tématu třeba i tak složitého, jako je válečný konflikt či uprchlická krize.

V Praze byly nedávno k vidění přinejmenším dva příklady fotografií, které ve své době se světem skutečně pohnuly. V září vystavoval na Staroměstské radnici americký fotograf Steve McCurry a k vidění byla i jeho proslulá fotografie Afghánská dívka. McCurry dívku jménem Šarbat Gula vyfotografoval v roce 1984 v uprchlickém táboře Nasir Bagh a poté, co snímek vyšel na titulní straně časopisu National Geographic, zapsal se do dějin. Ikonická fotografie přitáhla pozornost světa k vleklému afghánskému konfliktu víc než kterýkoli jiný snímek a stala se jednou z nejdůležitějších fotografií dvacátého století.

Nesmírně důležitá je při hledání odpovědi na otázku o možnostech fotografie i série snímků amerického fotografa Rona Haviva, který přinesl světu jedno z prvních šokujících svědectví o hromadném vraždění v bosenské Srebrenici. Haviv, který byl členem poroty letošního ročníku soutěže Czech Press Photo, vystavuje některé z těchto fotografií do 22. listopadu v Nikon Photo Gallery v Praze.