Eva Vacíková: Daleko složitější je najít staršího odborníka než vychovat absolventy

Eva Vacíková

Eva Vacíková Zdroj: FEI

Do brněnské pobočky nadnárodní společnosti FEI, která vyrábí světoznámé elektronové mikroskopy, se nedávno přesunula z Holandska poměrně velká část vývoje a výroby rastrových mikroskopů. To ovšem znamenalo najít poměrně velké množství kvalifikovaných lidí.

„Zvládli jsme to vedle soustavného personálního marketingu i pomocí našich zaměstnanců, kteří sami nejlépe prodávají naši značku,“ říká Eva Vacíková, která nedávno z pozice HR manažerky brněnské části společnosti FEI Company povýšila na funkci global HR business partner operations.

* Vystudovala jste kybernetiku. Co vás přivedlo k práci s lidskými zdroji?

Pár let jsem pracovala na systémech měření a regulace například jaderných elektráren, ale postupně jsem přicházela na to, že mi jednoduše mnohem víc sedí práce s lidmi. A že pro to mám i předpoklady. Otevřené srdce, snahu neustále vyhodnocovat okolnosti a prořízlou pusu, a tak jsem brzo přestoupila na pozici specialistky tréninku. Po stáži v USA týkající se rozvoje lidských zdrojů už se má kariéra přehoupla a postupně prošla všemi disciplínami personální práce.

* Vybíráte si nové zaměstnance už mezi studenty, respektive spolupracujete z hlediska nových posil s vysokými školami?

Talentovaní studenti nebo doktorandi jsou pro nás velmi vhodnými kandidáty. Mají totiž jednu skvělou vlastnost. Jsou učenliví a chtějí nasávat nové poznatky, což je ve FEI nesmírně důležité hned od nástupu. A protože naše společnost velmi rychle roste, jsou pro nás kontakty s univerzitami zásadní. Studenty se snažíme podchytit ještě v době, kdy jim do konce studia nějaká doba zbývá, informujeme je o tom, co u nás děláme, přednášíme v jejich oborech, nabízíme práci na kratší úvazek. I proto má u nás víc než polovina zaměstnanců vysokoškolský titul.

* Studenti kterých oborů mají šanci se k vám dostat?

Především potřebujeme lidi z oboru elektrotechniky, fyziky, fyzikálního a strojního inženýrství nebo programování. Dále jsou to všechny obory, které přispívají k efektivnímu fungování firmy – finance, IT, personalistika nebo logistika – jsou pro nás neméně důležité.

* Je pro vás nejdůležitější speciální odbornost uchazeče? Co vše od uchazečů vyžadujete?

Samozřejmě že je odbornost velmi důležitá, o úrovni angličtiny nemluvě, ale vedle toho nám jde o týmovost, zaujetí a nadšení pro práci, kterou tady děláme, tedy vývoj a výrobu elektronového mikroskopu. Dáváme lidem možnost objevovat nové vesmíry a k tomu tohle všechno potřebují. A také notnou dávku kreativity. A víte, co je nejlepší? Naši zaměstnanci jsou pyšní na to, co vyvíjíme a vyrábíme. Většina z nich tu práci dělá, protože je baví, je na ni hrdá. Vědí, že má hlubší smysl, a to je uspokojuje.

* Snažíte se získat i již hotové starší odborníky, nebo si je nejraději vychováváte sami?

Obojí. Seniorské pozice bychom rádi obsazovali zkušenými odborníky a rádi bychom jich v týmu měli mnohem více, ale je daleko složitější je nacházet. Mnohdy právě kvůli té angličtině. A tak u nás zatím převažují mladí zaměstnanci. Nicméně je vidět, že se v Brně roztáčí trh práce i díky ostatním globálním zaměstnavatelům z technických oborů a zkušených odborníků s angličtinou je stále víc.

* Jaký systém v náboru nových zaměstnanců máte?

Primárně u nás zaměstnance nenabírá HR oddělení. My jen pomáháme našim manažerům, kteří sami rozhodují, přijmou-li kandidáta. A v rozhodnutí jim pomáhají i ostatní zaměstnanci. Manažeři ale musí chápat, že oni jsou těmi hlavními, kteří musí reagovat, nacházet čas na pohovory a vyznat se v kompetencích jak vlastních, tak svých podřízených. Školení v tomto ohledu u nás ale příliš neprobíhá. Víme, že mladý manažer se nejvíc naučí prací „on the job“, mentoringem se mnou, s recruiterem a především se svým šéfem. A proto je také vtahujeme do procesu adaptace nováčků.

* V Brně je poměrně dost firem, které technicky vzdělané mladé lidi potřebují. Pociťujete v tom konkurenci?

My jsme v podstatě rádi, že tu tyto firmy jsou. Nevnímáme je jako konkurenci, ale jako kolegy, kteří nám pomáhají rozbíhat trh práce. Díky tomu fungují i brněnské univerzity a střední školy na plné obrátky a jejich studenti vědí, že se uplatní.

* Interní komunikace je velmi důležitá, ale většinou nelze úspěšně implementovat dle pouček. Máte v tomto nějaká svá specifika?

Postupem času si čím dál víc potvrzujeme, že informování o tom, co se ve firmě děje nebo co všechno děláme pro naše zaměstnance, vytváří v jejich očích důvěru a takzvaný commitment – jakýsi závazek zaměstnanců vůči firmě. Jednoduše zatahujeme lidi do dění firmy a oni se pak sami zapojují do dalších aktivit, které firmě přinášejí něco navíc a vytvářejí prostředí, v němž sami rádi pracují. Je to v podstatě koloběh. Velmi zdravý koloběh.

* Jaké mají u vás mladí lidé možnosti, respektive jakou kariéru mohou udělat?

Kariéru v lokálním i mezinárodním měřítku. Proto rozjíždíme velký projekt řízení talentů, jehož součástí jsou i rozvojové aktivity, zahraniční kariéra nebo krátkodobé stáže. Vedle vertikální kariéry pak má FEI jakožto globální firma značné možnosti nabízet rozvoj kariéry horizontální – tedy možnosti učit se nové věci. Lidé u nás dostávají know-how, které by jinde nezískali. A zdaleka to neplatí jen o samotném procesu vzniku elektronových mikroskopů. Má to ale jednu nevýhodu. Naše zaměstnance práce ve FEI baví natolik, že v ní zůstávají i dlouho po pracovní době, dostávají se do stresu… A my se jim v tom snažíme pomoci. Máme tu takzvané social eventy, tedy různé aktivity pro odbourání stresu a adrenalinu. Zkoušíme mentoring a zvažujeme programy work-life balance nebo protistresový program zaměřený na určování nejdůležitějších cílů.

* Takže boj se stresem vašich zaměstnanců vyhráváte?

V tomto ohledu je pořád co zlepšovat, člověk to vnímá i sám na sobě, ale je hezké vidět, že to lidi ocení. Váží si toho, že se firma nestará jenom o to, kolik peněz jí zaměstnanec vydělá, ale zajímá se o něj jako o člověka.

Eva Vacíková

Vystudovala elektrotechnickou fakultu VUT v Brně. Poté nastoupila do společnosti ČEZ jako technický pracovník, ale záhy přestoupila na pozici specialisty tréninku a pak vykonávala vedoucí pozice v oblasti lidských zdrojů skupiny ČEZ. Po odchodu z energetické společnosti se stala personální ředitelkou Nemocnice u sv. Anny. V současnosti zastává funkci global HR business partner operations, a zodpovídá tak za řízení lidských zdrojů ve společnosti FEI Company i v Holandsku a USA.