Filip Molčan: Přístup hendikepovaných li dí k práci je úplně jiný než u zdravých

Filip Molčan

Filip Molčan Zdroj: blue. point solutions

Na základní škole dokázal najít chyby v článcích odborného časopisu o počítačích, v jednadvaceti spoluzaložil vývojářskou společnost zaměstnávající převážně hendikepované lidi. Nyní, v 29 letech, míří Filip Molčan do Silicon Valley představit aplikaci pro správu času, která vznikla v rámci projektu CzechGeeks. „Chceme dokázat, že v Česku žijí šikovní lidé, kteří mohou vymyslet produkty s celosvětovým dopadem,“ říká mladý podnikatel, který své firmy řídí na dálku z roubenky v Českém Švýcarsku.

* E15: Vaše firma blue.point Solutions vyhrála před dvěma lety v soutěži Zaměstnavatel roku kategorii Zaměstnavatel bez bariér, loni jste s ní byl ve finále klání Podnikatel roku – kategorie Sociálně prospěšný podnikatel. Proč jste se rozhodl zaměstnávat hendikepované?

Firmu jsem založil se dvěma kolegy. A protože spolumajitelka si vzala za manžela ‚vozíčkáře‘, který byl shodou okolností dobrý programátor, tak nastoupil do naší firmy. Díky němu nám došlo, že pro vývojáře je úplně jedno, zda je zdravý, nebo na vozíku. Začali jsme tak hledat další. A hned u prvních jsme se přesvědčili, že přístup těchto lidí k práci je úplně jiný než u zdravých. Třeba jsem přijal člověka a po 14 dnech jsem se ho na poradě přede všemi zeptal, jestli se mu v práci líbí, co by chtěl zlepšit a tak dále. On byl schopný říci, že se mu tam moc líbí, ale že jeho produktivita by mohla být ještě o deset až dvacet procent vyšší. Jejich přístup k práci je zcela jiný, vidí v ní určitý smysl života, jistým způsobem je to naplňuje.

* E15: Kolik zaměstnáváte lidí?

Dnes má firma zhruba patnáct zaměstnanců. V děčínské kanceláři sedí pouze sedm lidí. Zbytek pracuje ze svého domova. Máme vypracovaný systém homeworkingu a komunikace na dálku, včetně porad, skype konferencí.

* E15: Takže při výběru zaměstnanců preferujete lidi s hendikepem?

Máme ve firmě zdravé i hendikepované zaměstnance. Na některé pozice preferujeme zdravé – když je to člověk, který má jezdit za zákazníkem. Pokud jde o vývojáře, tak upřednostňujeme hendikepované.

* E15: Jaké komplikace se vyskytnou při zaměstnávání hendikepovaných lidí?

Určitou nevýhodou je jejich vyšší nemocnost. Na jednom člověku se nedá postavit projekt. Zaměstnáváme i lidi, kteří mají psychické postižení. Může se stát, že člověk ze dne na den nepřijde do práce, protože má deprese a musí na léčení. V tom je to komplikovanější – zorganizovat projekty tak, aby byla zajištěna zastupitelnost.

* E15: Máte podíl ve třech firmách. Jste prezidentem NikonClubu a předsedou sdružení OSS Alliance. Přitom hodně cestujete. Jak to stíháte?

Snažím se maximum věcí řídit on-line. Tento způsob jsem si za těch osm let v blue. point osahal. Není tedy problém sedět doma v Českém Švýcarsku a z chalupy vše řídit. Jezdím jen na schůzky a jednání. Navíc v blue.pointu figuruji už jen jako spolumajitel, firma funguje sama. Stejně tak ve zmíněných organizacích mám spíše formální zastoupení. Nejvíce času nyní věnuji projektům CzechGeeks a MoreDays a stejnojmenným firmám.

* E15: O co přesně v projektu MoreDays jde?

Jeho idea vznikla v polovině minulého roku. Tím, jak mám více firem a více zájmů, tak se delší dobu věnuji time managementu a různým metodikám i systémům řízení a plánování osobního času. Vyzkoušel jsem jich spousty, ale žádný mi nevyhovoval. A jelikož jsem nebyl v této situaci sám, rozhodli jsme se s kolegy vymyslet vlastní systém. MoreDays je projekt, který si klade za cíl vytvoření nové aplikace na správu času, kontaktů, úkolů a poznámek a všech věcí s tím souvisejících. Snažíme se ji udělat tak, aby to lidi bavilo. Plánovat čas je strašná nuda, ale musíme to dělat všichni.

* E15: Projekt má být do konce prázdnin hotov, ale na internetu stále pro CzechGeeks sháníte vývojáře?

Lidi sháníme stále. Tato aplikace se vyvíjí už přes půl roku. Bude finišovat, nicméně vývoj bude dál pokračovat. A máme další projekty, na kterých chceme pracovat. Není to jediný projekt. Myšlenka CzechGeeks je v tom, že by firma měla tvořit inovativní projekty typu MoreDays. Samozřejmě dalším cílem je, aby některý z projektů byl úspěšný a generoval zisk.

Filip Molčan (29)

Studoval na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Ze školy se však rozhodl odejít a v roce 2002 založil společnost blue. point Solutions. Stál u zrodu OSS Alliance - Společnosti pro výzkum a podporu Open Source a NikonClubu ČR. Nyní se věnuje hlavně startupu MoreDays a společnosti CzechGeeks. Od základní školy až donedávna psal do odborných médií články o IT, především o operačních systémech. K jeho zálibám patří cestování a fotografování.