Fotograf Jan Šibík končí v Reflexu, šéfredaktor ho prý již nepotřebuje

Fotograf Jan Šibík

Fotograf Jan Šibík Zdroj: Jan Sibik

Jeden z nejznámějších českých fotografů Jan Šibík po dvaceti letech odchází z časopisu Reflex. Šéfredaktor listu Pavel Šafr mu údajně sdělil, že jeho snímky již nepotřebuje, Šibíkovi také vadí míra bulvarizace Reflexu. Šafr však podle vlastního vyjádření o vzájemnou spolupráci dál usiluje.

„Nezájem o fotoreportáž a míra bulvarizace přesáhla únosnou hranici a šéfredaktor Šafr mi sdělil, že mé fotografie již nepotřebuje a navrhl mi rozvázání pracovního poměru dohodou,“ zdůvodnil Jan Šibík na svém facebookovém profilu odchod z časopisu. Odpoledne ale fotograf zprávu ze svého profilu odstranil.

Podle serveru Lidovky.cz ale šéfredaktor časopisu Šafr prý o Šibíka dál stojí. „Jednali jsme pouze o změně a charakteru smlouvy. Usiluji o to, aby s námi pan Šibík i nadále spolupracoval,“ sdělil serveru.

Vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, které časopis vydává, se k důvodům fotografova odchodu nevyjádřilo, neboť do personální politiky jednotlivých redakcí nezasahuje. „To, že pan Šibík po dvaceti letech z Reflexu odchází, mě osobně mrzí, protože si jeho práce velmi vážím. Ale respektuji jeho rozhodnutí a přeji mu hodně dalších profesionálních úspěchů,“ sdělila generální ředitelka vydavatelství Libuše Šmuclerová.

Dvě stovky reportážních cest

Jan Šibík proslul reportážemi z celého světa, od roku 1985 podnikl přes dvě stovky pracovních cest. Zachytil například konec komunismu v Evropě včetně pádu berlínské zdi nebo krvavého zániku Ceauceskova režimu v Rumunsku. Fotil i následky masakrů v Sieře Leone a Libérii či hladomoru v Africe.

V roce 2004 obsadil v soutěži World Press Photo třetí místo v kategorii Sportovní příběhy. V soutěži Czech Press Photo, určené českým a slovenským fotografům, získal v různých kategoriích desítky ocenění, z toho dvakrát hlavní cenu.

Šibíkův odchod není první letošní změnou ve fotografické redakci Reflexu. Současný šéfredaktor Pavel Šafr se v říjnu rozloučil i s fotografy Stanislavem Krupařem a ke konci července s Tomášem Tesařem.

Fotograf Jan ŠibíkFotograf Jan Šibík | Jan SibikJan Šibík na jedné ze svých cest (zdroj: facebookový profil Jana Šibíka).

Rozhovor s Janem Šibíkem: Fotky vykoupené strachem o život

World Press Photo ukazuje svět, který neznáme