Hypermarkety jsou nudné: pomohou jim online aplikace

KUDY DO KRÁMU? Cesta do hypermarketů je pro čím dál víc lidí nudnou povinností.
Online má řetězcům pomoci.

KUDY DO KRÁMU? Cesta do hypermarketů je pro čím dál víc lidí nudnou povinností. Online má řetězcům pomoci. Zdroj: Repro Strategie

Už i Tesco ví, že cesta úspěchu nevede přes velké hypermarkety. Řetězce proto směrují pozornost na internet, klíčové budou mobilní aplikace. I o přežití kamenných supermarketů nakonec rozhodne online instore marketing.

Jestliže v přestávkách mezi normalizačními šlágry v Tesco rádiu pravidelně zaznívá řízný povel Neváhejte!, je to v něčem příznačné pro celý český retail. Vše se tu zdá být při starém. Až na tržby. Ty se i v roce 2013 dále propadaly. V účetním roce 2012/13, který skončil letos v únoru, vykázalo Tesco ztrátu 1,12 miliardy korun a firmě tak klesly tržby téměř o tři procenta na 44 miliard korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné v obchodním rejstříku.

Důvod k oslavě ale nemají ani další řetězce super- či hypermarketů. Na vině jsou vedle ekonomických tlaků i chytřejší zákazníci, s nimiž si obchodníci nevědí rady. Podíl akčního a promovaného zboží v českých provozovnách moderního obchodu stále vzrůstá, jako by cena byla primárním důvodem koupě produktu. Spotřebitel začíná zejména u potravin dbát na kvalitu a cena přestává být hlavním kritériem rozhodování, na čemž se shodují marketéři i analytici.

Podle zjištění společnosti Incoma GFK se vytrácí i loajalita ke značkám. Zákazníky zajímá složení i původ zboží a díky tomu se začíná probouzet tradiční trh, který může mass retail v lecčems inspirovat. Zákazníci se už nenechají ovlivnit reklamou tak snadno jako v minulých letech, jsou stále lépe informovaní a vědí, co chtějí. Pořád ještě sice nakupují bez seznamu a rozhodují se až v okamžiku nákupu a jejich nákupní koš tedy i nadále mohou sestavovat instore marketéři, musejí ale být vynalézavější než doposud.

Nejde jen o pojetí instore marketingu, ale o reklamu jako celek. Zákazníci jsou racionálnější než dřív, informují se a staré finty na ně neplatí. Kampaň, která by je měla oslovit, musí být o to víc originální a kreativní. Příkladem toho, co se lehko řekne, ale těžko udělá, je francouzská kampaň Milky. Tabulkám její čokolády nedávno chyběl jeden kousek, který výrobce k překvapení spotřebitelů z čokolády složitě vysekával. Podle přiloženého vysvětlení se jednalo o onen „poslední“ kousek, který autoři kampaně označili za „nejlepší“, a milovníci Milky měli možnost nechat si ho poslat anebo jej doručit někomu blízkému – což houfně činili.

Značkové a levné

Na prodejních plochách roste počet komunikačních nástrojů zapojovaných do propagace a častější jsou jejich pouze krátkodobé aplikace. Ani to ale obrat v chování zákazníků nepodchytilo. Zadavatelé už podle analytiků z Incoma GFK začínají pochybovat o promocích s pompézní viditelností a příslibem jakési výhry. Klasické promoce a slevové akce přestávají fungovat. Lidé jsou orientovaní na okamžitou reálnou finanční hodnotu a reagují na výzvy typu „kup 2+1, 8+2“. Nezabírají žádné hry s představou zájezdu, ale logické kombinace typu slevy na kolu k sendviči. Potíž je s klasickými cenovými akcemi. Následují po sobě v tak těsném sledu, že už se zákazník během nich přestává předzásobovat. Nakoupí obvyklý počet kusů jako dřív s vědomím, že za dva, tři týdny bude tatáž nebo podobná značka opět promovat. Cenu v době akce chápe jako cenu běžnou. Značkové výrobky tak posilují na úkor privátních značek, neboť se jim při častých akcích cenově přibližují.

Dění v retailu dnes ukazuje na novou podobu pojmu kreativní destrukce, jímž ekonom Josef Schumpeter v první polovině 20. století označil stav, kdy vznik nového je podmíněný zánikem stávajícího. Nové typy příchutí, balení, velikostí a značek s sebou přinášejí frustrující paradox volby. Učinit tu správnou si na prodejní ploše žádá stále více času a energie, jimiž ale zákazníci potřebují šetřit možná víc než penězi.

Milka nalákala zákazníky v řetězcích na kampaň
s chybějící kostičkuMilka nalákala zákazníky v řetězcích na kampaň s chybějící kostičku | Repro StrategieMilka nalákala zákazníky v řetězcích na kampaň
s chybějící kostičku

Hypermarket v mobilu

„Z velkých hráčů v maloobchodu cílí všichni na každého a nikdo se nesmířil s tím, že pro někoho zkrátka není,“ hodnotí nešťastný přístup David Vejtruba, šéf marketingu PK Solvent. Cílové skupiny se zmenšují a je čím dál obtížnější je oslovit, bude proto stále více žádoucí individualizovat reklamu i nabídku zákazníkům. Aby cílení nebylo příliš jednoduché, ve vzduchu visí i proměna skladby zákazníků. Přibližně 70 procent nákupů v mass retailu v České republice obstarávají ženy. To je výrazně více než v USA, kde v důsledku hospodářského úpadku přišlo o práci více mužů než žen a bezmála polovinu nákupů obstarávají muži. Řetězce nicméně zákazníky oslovují s využitím znalosti jejich nákupní historie. Držitelům věrnostních karet u příležitosti přidělování slevových bodů nabízejí produkty, o nichž si myslí, že jsou pro daného zákazníka relevantní.

Přesnější cílení slibuje nevyhnutelné masivní zapojení mobilních zařízení do nakupování. I proto analytici odhadují, že nákupní rozhodování v maloobchodu začnou i u nás masivně ovlivňovat online aplikace. Daniel Jesenský, jednatel společnosti Dago A.P.C. a prezident středoevropské pobočky POPAI, odkazuje na průzkum, podle něhož pětina Američanů nakupuje rychloobrátkové zboží prostřednictvím mobilního telefonu. Marketéři ve světě vytyčují budoucnost hesly omni-, multi- a crosschannell, digitální média a sociální sítě. Obchody se propojí s virtuálním světem. Matt Simister, šéf sekce potravin Tesco UK, prohlásil, že cesta úspěchu nevede přes velké hypermarkety, zaměří se na prodej po internetu především přes mobilní aplikace.

„Budoucnost je v obchodování online. Mall.cz, Alza a další hráči penetrovali trh v nepotravinářském segmentu, zjevně začínají koketovat i s potravinovými segmenty. Mladí lidé i ti středního věku tento směr preferují. Tam by se měla ubírat i naše komunikace. Nejsem si jistý, že změny v POS v rámci instoru nám přinesou kýžený efekt, když spousta zákazníků vyhledává zboží na jiné platformě,“ naznačuje Jan Štěpánek pravděpodobné směřování marketingu Tesco v ČR a SR v příštích letech.

Nepříjemná nutnost

Angličané jsou však dále a tamní Tesco představilo vlastní tablet s aplikacemi na slevy. Cílem je oslovovat pobídkami na míru konkrétní zákazníky v reálném čase přímo na prodejní ploše a vnést tak do nakupování hru. Částečně se tak vyřeší i problém, na nějž ukázaly neurovýzkumy, podle nichž jsou nákupy nuda. „Většina retailerů nabízí zážitek z nakupování asi stejně vzrušující, jako by bylo pozorování schnoucího laku,“ komentuje výsledky své studie Richard Winter, prezident světové asociace POPAI.

Oblasti mass retailu ve srovnání s prodejci módních oděvů a dalšími oblastmi obecně chybí jakákoli atmosféra. Zřejmě i proto průzkum GFK přinesl zjištění, že běžný nákup zákazníci vnímají jako nepříjemnou nutnost. Z toho plyne příležitost místo prodeje změnit. „Když obchodníci dávají milion impulzů proto, aby k nim zákazník přišel, ale v místě prodeje přesyceném informacemi se nemá možnost orientovat, zákazník už za tím rozpoznává onu prvoplánovou snahu prodat,“ vysvětluje odliv zákazníků ze supermarketů Radomír Koláč z firmy Moris Design, která navrhuje interiéry prodejen. „Co se dá změřit, změřilo se. Co se dá statisticky posoudit, posoudilo se, a jediné, co můžete v místě vytvořit, jsou emoce.“