Jsou selfíčka jen pro narcisty?

Blog Lucie Bednárové

Blog Lucie Bednárové Zdroj: Strategie

Selfie, neboli selfíčko, kdo by ho neznal? V posledních letech se to jimi na sociálních sítích jen hemží a můžete se vsadit, že všude tam, kam se vydáte, spolehlivě narazíte na jejich vyznavače. Jak se poznají? Jednoduše, v ruce budou držet selfie tyč.

O lidech, kteří postují svá selfíčka, tedy autobiografické portréty pořízené chytrým telefonem, na sociální sítě, se často hovoří jako o namyšlených narcistech, kteří se nemohou nabažit sami sebe a rádi se předvádějí veřejnosti (navíc tím prý mj. ruší delfíny v okolí havajských ostrovů – zcela vážně o tom píše Guardian).

Jenže omyl. Podle australských vědců není vytváření selfie fotek vychloubačským aktem, ve většině případů jde o běžnou součást každodenního života. Jak se totiž ukázalo na vzorku pěti tisíc selfíček, která jejich autoři zveřejnili během deseti dnů na Instagramu, jen jedno z deseti bylo vyfoceno kvůli sebepropagaci a proto, aby ulovila lajky, pochvalné komentáře a nové followery.

Vědci navíc nelenili a zkoumaná selfíčka rozdělili do celkem sedmi kategorií. Kromě zmiňovaných fotek pořízených kvůli propagaci autora se ve 35 procentech případů jednalo o „autobiografická selfies“. Ty byly určeny přátelům, rodině a followerům a měly demonstrovat, co dotyčný zrovna dělá, jak se cítí nebo v jaké situaci se zrovna nachází. Nejčastěji se jednalo o svatby či promoce, ale výjimkou nebyly ani momenty smutku či naprosté nudy.

Na 21 procentech snímků se autor selfíčka vyfotil s přítelem nebo přítelkyní, případně se snažil ukázat, jak je skvělé být single (zejména krátce po rozchodu). Vědci pojmenovali kategorii „romantická selfies“. Mezi další kategorie pak zařadila například selfička z cest (kategorie „cestovní deník“) nebo fotky, jejichž společným jmenovatelem byly diety, fitness nebo krása a zdraví obecně („self-help selfies“). Vědci na závěr dodali, že téměř tři čtvrtiny všech fotek pořídily ženy.

Co proto dodat na závěr? Nic. Jdu si udělat selfie...