Kladivo na fotografy

Eiffelovu věž je možné fotit zdarma pouze ve dne

Eiffelovu věž je možné fotit zdarma pouze ve dne Zdroj: archiv

Už to vypadalo nadějně. Evropská unie začínala být pro Čechy čitelnější a tak nějak stravitelnější. Strach z teroru nás Evropany značně propojil a i novináři dali na chvíli pokoj fackovacímu panákovi, rozuměj Bruselu. Úsměv na tváři ale nevydržel proevropským spin doktorům dlouho, průzkumy veřejného mínění zase ukazují, že té naší sjednocené Evropě vůbec nevěříme.

Co za to může tentokrát? Obyčejné fotky. Všichni se těšili na léto a oprašovali své kompakty či smartphony, když tu novinové titulky zahlásily, že už se nebudeme moci pochlubit na Facebooku snímkem Eiffelovky, Colossea či jiné evropské dominanty. Že prý nám to Evropský parlament zakáže, protože to zavání komercí.

Nejdřív mě napadlo, že je to asi nějaké protiteroristické opatření. Anebo pěkný blábol. Nakonec se ukázalo, že to všechno bylo jen velké nedorozumění a svoboda panoramatu, jak se tomu říká, zůstala zachována – tedy tam, kde ještě je. Evropské státy mají totiž různá pravidla pro copyright, což s sebou přináší jen zmatek. A ten nadále přetrvá.

Tak třeba zrovna ta Eiffelovka: přes den ji můžeme fotit bez problémů, ale v noci jen za peníze. Její osvětlení je totiž autorským dílem a za taková se platí, jak kdysi rozhodla Francie. Pokud je však součástí fotky noční Paříže, kde tak nějak čouhá, nikomu to nevadí. Není prostě primárním objektem, a tudíž ji máte zdarma. Zjednodušeně řečeno, pokud chcete umístit svou fotku na sociální síť, pořiďte ji raději v režimu landscape. Ten je zatím všude zdarma.

Suma sumárum, místo toho, aby nám média vysvětlila, jaký zmatek nejednotná teritoriální pravidla přinášejí, celý evropský návrh změn šmahem zavrhla a očernila Brusel, že nám chce zase ztrpčovat život. Celý podzim teď bude česká vláda v rámci kampaně vysvětlovat, proč že je ta naše EU dobrá a jak vlastně funguje. Prý jí nevěříme, protože o ní nic nevíme. Promlouvat se proto bude k důchodcům na besedách, pro mladší ročníky jsou připraveny vymoženosti nových médií. Snad se nezapomene ani na novináře, těm by nějaká unijní nalejvárna jistě prospěla.

A ještě tip na závěr: pokud vás už nebaví fotit v Evropě nebo se bojíte pokut, zamiřte do USA. Bílý dům nově a s pompou sobě vlastní povolil fotit své interiéry. Inu, náš volič, náš pán, platí u nás stejně jako za oceánem.