Kvůli krizi eurozóny jsou potřeby financování podniků pod tlakem

allen overy logo

allen overy logo Zdroj: archiv

Z analýzy vydané advokátní kanceláří Allen & Overy vyplývá akutní povaha krize eurozóny. Podnikatelští lídři se domnívají, že zadlužení ekonomiky bude klesat jen minimálně.

Z dotazovaných evropských podnikatelských lídrů 96 % uvedlo, že v příštích dvou až třech letech očekávají, že jejich potřeby financování vzrostou (32 %) nebo zůstanou na stejné úrovni (64 %). Neexistuje proto prostor pro potenciální zmenšení objemu úvěrů evropských podnikům.

Očekávání manažerů, že dostupnost úvěrů během příštích dvou až tří let stoupne (33 %) nebo zůstane stejná (54 %), bez vyřešení krize eurozóny zřejmě projdou těžkou zkouškou.

Situaci zhoršuje závislost Evropy na bankovních úvěrech jako zdroje financování. Bankovní úvěry 51 % dotazovaných označilo za jejich preferovaný druh financování růstu a expanze – to je nejvíce ze všech světových regionů. Například v zemích BRIC bankovní úvěry preferuje 45 % dotazovaných a ve světě 47 %.

Většina manažerů však nemá žádné iluze ohledně směřování úvěrových nákladů. Z evropských respondentů 51 % v příštích dvou až třech letech očekává jejich nárůst, což je obdobné množství jako u manažerů na celém světě (52 %).

Evropští podnikatelští lídři jsou však pro uspokojení svých potřeb financování ochotni hledat dále. Podle 30 % dotazovaných za pět let bude pravděpodobnější, že své významné zdroje financování budou pokrývat na trzích Asie/Pacifiku. To je od evropských respondentů nejvyšší procento ohledně ostatních regionů, ale stále pod úrovní 54 % světových manažerů, kteří v budoucnu očekávají získávání úvěrových zdrojů z Asie.

Z toho vyplývá, že se mění formy a místa financování světových společností. Podle partnerů Allen & Overy je zřejmé, že společnosti budou hledat alternativní formy financování, protože bankovní úvěry ve střednědobém horizontu budou omezené v důsledku ekonomických dopadů krize eurozóny a regulatorních omezení bank.

Philip Wood, zvláštní poradce Allen & Overy, řekl: „Společnosti ohledně svých budoucích potřeb financování budou muset uvažovat dlouhodobě a zvažovat i jiné techniky, než které v minulosti používaly. Poptávka po úvěrech, ať na refinancování stávajícího zadlužení nebo financování růstu podniků, bude od bank a trhů vyžadovat velkou kreativitu a odhodlání. Jeden z hlavních faktorů umožňujících tuto poptávku uspokojit bude přístup, který regulátoři a vlády zvolí pro podporu (spíše než omezení) dostupnosti úvěrů.“

Václav Valvoda, partner Allen & Overy, situaci v komentuje: „Ve střední Evropě zaznamenáváme zvýšený zájem o produkty považované ještě před rokem či dvěma za exotické. Typickým příkladem je poslední vývoj ohledně produktů denominovaných v jüanech. Obecně platí, že bonitní dlužníci již pracují s variantou mimoevropského financování. “

Světoví podnikatelští lídři také chtějí, aby euro přežilo a prosperovalo i přes stávající dluhové problémy některých zemí. Na dotaz, která měna bude v roce 2020 nejdůležitější pro světový obchod a finančnictví, 55 % dotazovaných zvolilo dolar a 21 % euro. Čínský jüan se umístil na třetím místě s 11 %.

Podle 44 % manažerů nejdůležitější světová burza v roce 2020 bude v New Yorku, následovaly Šanghaj (19 %) a Londýn (14 %), zatímco Frankfurt se umístil na šestém místě s pouhými 3 %.

Z analýzy vyplývá, že Asie roste nejen jako zdroj financování, ale také vyvíjí nové produkty pro uspokojení rostoucí poptávky – počet podniků, které používají produkty denominované v jüanech, by v příštích pěti letech měl vzrůst o 50 %. Děje se tak poté, co ve 3. čtvrtletí roku 2011 objem emisí dluhopisů denominovaných v jüanech poprvé od zavedení eura v roce 1999 překonal objem dluhopisů nenominovaných v eurech. Vyplývá to z údajů společnosti Dealogic.

Celá analýza je dostupná na www.allenovery.com/50degreeseast.