Mladí zaměstnanci se bouří proti přesčasům

Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Personalisté v českých firmách se v posledních letech stále častěji setkávají s generací mladých zaměstnanců, kteří si oproti svým starším kolegům mnohem úzkostlivěji hlídají pracovní dobu a za případnou práci přesčas požadují adekvátní odměny či náhradní volno. Tvrdí to průzkum mezi více než 6500 zaměstnanci českých firem o průměrném věku 35 let.

Mladí lidé se ani u přijímacích pohovorů nestydí přiznat, že všechen svůj osobní život nehodlají obětovat pouze práci a že nebudou pracovat na úkor svého osobního života. Otevřeně říkají, že si chtějí udržet své koníčky, vztahy a kamarády.

„Změna postojů k přesčasům a vyvážení práce s osobním životem je velmi důležitým signálem pro celou společnost. Věřím, že se dnešním dvacátníkům podaří vyvážit pracovní a osobní život lépe, než jejich rodičům,“ popisuje nový trend HR ředitelka společnosti Engage Hill Egita Renovica.

Pro generaci čtyřicátníků už je přitom většinou nemyslitelné, aby si při přijímacích pohovorech kladli takové podmínky, přesčasy se pro ně mnohdy staly téměř každodenním stereotypem. A to i přesto, že za ně většinou nedostávají příplatky ani náhradní volno.

Dokonce už to ani jako „práci přesčas“ nevnímají. Nejmarkantnější je to u větších mezinárodních společností, kde dnes téměř nenajdete manažery pracující pouze 40 hodin týdně.

Kulturu samozřejmosti „přesčasu“ podle průzkumu ale vytváří nejen šéf, ale i kolegové, kteří delší pracovní dobu automaticky očekávají. Profily zaměstnanců nasbírala společnost Engage Hill v letech 2008 až 2012 v rámci projektu Balance Management.