Narozeninový hit je zdarma, lidovky za kačky

Iveta Křížová

Iveta Křížová Zdroj: Strategie

Hudebníci, filmaři či reklamní tvůrci dostali dárek. A hned tak trochu narozeninový. Slavný hit Happy Birthday To You je totiž volný. Americký soud ho po dlouhých tahanicích zbavil autorského práva. Na veřejných místech si ho nyní můžete zazpívat úplně zadarmo. Píseň se oficiálně stala veřejným majetkem a nikdo už se na ní nikdy nesmí přiživovat.

Nejslavnější anglicky zpívaná písnička všech dob, alespoň dle Guinnessovy knihy rekordů, vznikla kdysi ještě s textem Good Morning jako ranní zdravice pro školkové děti. Ve své 120leté historii se dočkala mnoha jazykových mutací. Přežila dva světové konflikty, provázela slávu i soumrak vinylových desek, magnetofonových pásek a cédéček. Nyní zažívá boom digitální éry.

Oproti jiným dětským odrhovačkám má ale eso v rukávě. Dotkla se jí erotika. A přímo z těch nejvyšších sfér. Kdo by ji neznal v podmanivém podání ikonické Marilyn Monroe, která s ní oslnila i oslavence J. F. Kennedyho. Holt co je pro prezidenta, to není pro každého. A kdo by to snad chtěl, musí za to platit, mínili vlastníci práv.

Od roku 1988 spravuje copyright písně společnost Warner/Chapell Music, která díky nejčerstvějšímu rozhodnutí soudu přijde ročně o zhruba dva miliony dolarů. To ji asi na lopatky nepoloží, a ačkoli signalizuje, že se odvolá, výsledek je patrně neodvratitelný. Jen pro zajímavost, je to jediný slavný dětský anglický hit, za nějž se inkasovaly poplatky.

Český bonbónek

Než začneme odsuzovat Američany za to, že chtějí vytěžit nějaký ten dolar snad na všem, zameťme si před vlastním prahem. I u nás dochází ke copyrightovým kuriozitám. Tak například pokud si na vesnické folklórní veselici chcete zahrát nějakou tu lidovku, která ani nemá autora, musíte za to zaplatit poplatek Ochrannému svazu autorskému (OSA). A navíc k tomu je fůra papírování.

Tato bizarnost, která je už dávno trnem v oku České pirátské straně, nyní upoutala i některé naše senátory. Své komoře předložili návrh zákona na zrušení autorských poplatků za lidové písně neznámého autora i na ukončení povinnosti pořadatelů předkládat OSA 10 dní předem seznam písní, které na akci zazní.

Autorem návrhu zákona je šéf hazardního Synotu Ivo Valenta, který teď hledá, a docela úspěšně, proti OSA senátorské spojence. Doufejme, že se mu to podaří dřív, než se u nás stane něco podobného co před pár lety na Slovensku. Tam autorský svaz požadoval eura za to, že děti na návsi zazpívaly maminkám lidovky ke Dni matek a na Mikuláše. A to se ta víska ani nejmenovala Kocourkov.

Iveta Křížová pracuje jako novinářka od roku 2002. Působila v zahraničních redakcích deníků Dnes, Práva a serveru Novinky.cz, zabývala se především problematikou EU. Evropské projekty řešila i v PR agentuře Interel. Do Strategie nastoupila v roce 2007, po mateřské dovolené se do ní vrátila v roce 2014.

Chcete něco dodat? Souhlasíte, nebo jste proti? Reagujte prostřednictvím facebookových komentářů, které můžete psát přímo zde pod článkem.