Naučí se Praha fair play?

Iveta Křížová

Iveta Křížová Zdroj: Strategie

Praha letos velí sportu. Přesněji řečeno, česká metropole se stala pro rok 2016 Evropským hlavním městem sportu. Někteří se bojí ostudy. Praha prý není na celoroční úkol dostatečně připravena a rozpad pražské koalice pesimistickým hlasům jen nahrává.

Nositelka prestižního titulu nehodlá svoji úlohu nijak zvlášť zviditelňovat. Masivní marketingovou kampaň nečekejte, vzkazuje pražský magistrát. Do celého projektu poputuje „jen“ 80 milionů korun z celkového půlmiliardového rozpočtu na sport.

Jenže je tu ještě jeden bonus, eso v rukávě. A to zcela zdarma. Praha, která se stále ještě nevyléčila z korupční virózy, nakazila, zdá se, i sport. Ani ne měsíc po té, co převzala pomyslné evropské sportovní žezlo, začaly se objevovat jako houby po dešti všelijaké skandální dopingové a sázkařské sportovní aféry. Dostihy vystřídal tenis, a kdo ví, co ještě v dalších měsících vypluje na povrch. Sport se tedy paradoxně své publicity dočkal. A Praha si přitom nemusela sáhnout hluboko do kapsy. Vždyť negativní reklama je přece taky reklama…

Bruselský pláč

Pravda, Bruselští asi moc neplesají. Vždyť cílem celého projektu je podpořit rozvoj sportu v Evropě a současně zvýšit význam sportu v celospolečenském měřítku. Pořádající město se může těšit na ekonomický a sociální rozvoj, růst zájmu o sport či obnovu všelijakých sportovišť. Navíc turisté by se měli do města jen hrnout. V neposlední řadě by měl v Praze zavládnout duch fair play a Pražany by měla každé ráno probouzet vize, že ve zdravém těle zdravý duch.

Se zdravým duchem by to nemuselo být tak zlé. Sportu se aktivně věnuje až 60 procent Pražanů, což je zhruba 750 tisíc jejích obyvatel. Nejpopulárnějšími sporty jsou fotbal, fitness, plavání a běh. Pro obyvatele Prahy je otevřeno více než 4800 sportovních klubů a organizací, v nichž je registrováno 408 tisíc sportovců. Na území Prahy se nachází 712 sportovišť, z čehož je 55 koupališť a venkovních bazénů. Ke sportu slouží také 53 sportovních hal, 12 zimních stadionů, 255 hřišť a 304 tělocvičen.

Pokud jde ale o fair play, tam pokulháváme. Tak například v tolikrát uzdravované korupci ohrožuje naši nezáviděníhodnou příčku v Evropě jen pár rivalů. Bude proto zajímavé sledovat, kdo se od koho víc přiučí: jestli my od sportu nebo sport od nás. Zatím vedeme 1:0.

Iveta Křížová pracuje jako novinářka od roku 2002. Působila v zahraničních redakcích deníků Dnes, Práva a serveru Novinky.cz, zabývala se především problematikou EU. Evropské projekty řešila i v PR agentuře Interel. Do Strategie nastoupila v roce 2007, po mateřské dovolené se do ní vrátila v roce 2014.

Chcete něco dodat? Souhlasíte, nebo jste proti? Reagujte prostřednictvím facebookových komentářů, které můžete psát přímo zde pod článkem.