O čínském válci

Šanghaj, Čína

Šanghaj, Čína

Za nezkušenost se platí českými korunami, nikoli v čínské měně renminbi. Neochota – či neschopnost – i velkých zahraničních kanceláří investovat do zkušených právníků se na čínském trhu nevyplácí.

Personální situace v prostředí čínských advokátních kanceláří je zcela odlišná od situace kdekoli jinde. Zatímco ve světě právní firmy snižují stavy a pravidelně propouštějí seniorní právníky, v Číně je tomu přesně opačně. Dostatečně přesná čísla o přeobsazování trhu nejsou k dispozici, ale dvě věci jsou jisté. Zaprvé, i tento trh zasáhl minulý rok prudký otřes; zadruhé, jen minimum nejlepších kanceláří jeví zájem o juniorní právníky. Každý hledá ty se zkušenostmi z mezinárodního prostředí, v ideálním případě doplněnými o zkušenosti s Čínou, jejím jazykem a právním systémem.

Podíváme-li se na tento trh, tak má stále dostatek potenciálu. Rozhodně není třeba bojovat o zbytky ze stolu, jak se tomu děje v jiných regionech. I zde však po bohatých letech některé kanceláře pomalu pociťují, že nebudou dostávat transakce na zlatém podnose, a začínají se zajímat o tolik nepopulární zkratky, jakými je BD, PR, HR a další. Začínají uzavírat mezinárodní aliance, ale opět s významným zohledněním toho, jak je kancelář velká, jakou má reputaci a historii. Síla a zkušenost zkrátka hrají v Číně svou nezastupitelnou roli, a to zejména proto, že mezinárodní koncepty nejsou stále ještě zcela zavedeny a zatím tak dochází ke kopírování recepcí, materiálů a všech aktivit, které běžně kanceláře s mezinárodním přesahem provádějí.

Nejlepším příkladem může být kancelář King & Wood Mallesons, kterou je vidět prakticky na každém kroku a na každé recepci či aktivitě se zahraničním prvkem. King & Wood byla přitom ještě nedávno výlučně čínská kancelář, která v zahraničí působila pouze tehdy, když to vyžadovala spolupráce s jejími čínskými klienty. Během posledních dvou let však znatelně vyrostla a dnes představuje na asijském trhu standardního hráče. Její konkurenceschopnost je přitom díky minimálním nákladům velmi vysoká – alespoň na čínské poměry.

Vývoj King & Wood rozhodně není ojedinělý. Podobně se chová stále více kanceláří; v Asii tak vyrůstají noví hráči, již mohou do několika let představovat skutečnou sílu: jména jako Jun He nebo Fangda Partners již rezonují velice nahlas i v zahraničí.

Rozdílné strategie

Vždy mne tak fascinovalo, jak jsou velké transakce někdy prováděny jen pod mírným dohledem zkušených právníků. Je to tak částečně i hazard s dobrým jménem kanceláře, které se buduje v českých podmínkách třeba po dvě desetiletí, ale dá se zničit během jediné špatně provedené transakce. Jen obtížně se s tím dá něco dělat v podmínkách, kde si podnikatelé zkrátka nemohou dovolit zaplatit tým zkušených advokátů. Je přitom zcela jasné, že kanceláře s menšími náklady nemají současně dostatek zdrojů pro provádění rozsahem velkých transakcí. Najmout si nekvalitního právníka je tak snad ještě větším hazardem než si zaplatit drahého, ale nezkušeného.

I v právním prostředí tak platí, že minimálně v nejbližších letech bude Čína zbytek světa válcovat. Nebude to přitom dáno jen menšími náklady, ale zejména tím, že stále jen málo zahraničních kanceláří si uvědomuje, že kvalita s sebou nese současně velké náklady, a nebojí se investovat.

Pro české kanceláře zůstane smutným faktem, že doba podobně kreativního a flexibilního rozvoje je již ztracena. Pozice jsou obsazeny a nyní se spíše bojuje o jednotlivé zákopy než o celé frontové linie. I tak i jim ale zůstává prostor pro seberealizaci. Jedním z nich může být třeba nová rekodifikace, která si vyžádá od každého právníka stovky hodin času a desítky hodin na různých seminářích, protože chyby si již dnes dovolit nikdo nemůže. A to platí nejenom pro nezkušené, ale zejména pro seniorní právníky.