Podnikatelům vadí šikanózní insolvence, ochránit je mají nová pravidla

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Zdroj: ctk

Čeští podnikatelé si stěžují na vzrůstající problém šikanózních insolvencí, jejichž cílem je poškodit konkurenci. Vypořádat by se s nimi měla novela insolvenčního zákona, kterou připravilo ministerstvo spravedlnosti. Soudům by podle ní měla také ubýt práce s vyřizováním osobních bankrotů, čímž by získaly prostor pro řešení podnikatelských insolvencí.

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) problematika šikanózních návrhů narůstá. „Novela by měla insolvenčnímu soudci umožnit, aby pozdržel zveřejnění informace o insolvenčním návrhu a v mezidobí rozhodnul o tom, zda se nejedná o návrh šikanózní,“ uvedl dnes Pelikán na konferenci o insolvencích v Poslanecké sněmovně.

Podle předsedy představenstva Asociace malých a středních podniků ČR Karla Havlíčka jsou firmy kvůli šikanózním insolvenčním návrhům pod dlouhodobým tlakem. A ani během let nedošlo ke zlepšení. Pomoc přitom nevidí primárně v novém znění zákona.

Pelikán se chce vypořádat také s nekalými praktikami, jako když dlužník těsně před insolvenčním řízením přesune své sídlo do obvodu jiného krajského soudu

„Není to jenom o tom, jak je nastaven zákon, ale jde o otázku schopnosti institucionálních činitelů něco realizovat,“ popsal Havlíček. S tím souhlasí i ředitel Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. „Je nutná zásadní změna přístupu všech dotčených subjektů,“ řekl s tím, že kvůli šikanózním návrhům na insolvenci firmy například nezískají veřejnou zakázku nebo přijdou o dobrou pověst.

Novela insolvenčního zákona se chce zaměřit také na zjednodušení oddlužovacího procesu. Část agendy soudů by se měla přesunout na insolvenční správce. „Věříme, že tím, že se nám podaří agendu oddlužení do jisté míry přesunout mimo soudy, tak se budou moct znovu začít intenzivněji věnovat podnikatelským insolvencím,“ uvedl Pelikán.

Vypořádat se chce také s nekalými praktikami, jako když dlužník těsně před insolvenčním řízením přesune své sídlo do obvodu jiného krajského soudu. Zostřen by měl být také dohled resortu spravedlnosti nad insolvenčními správci.