Soud s šéfkou ERÚ Vitáskovou se odsouvá na podzim

Alena Vitásková, ERÚ

Alena Vitásková, ERÚ Zdroj: CTK/Sterba Martin, Fluger Rene

Celý tento týden mělo probíhat soudní jednání, kde mezi obžalovanými sedí předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Jenže neproběhne. Zrušeno bylo přitom už líčení o týden dříve. Z podvodů a pochybení jsou v kauze obžalováni vyjma Vitáskové také další pracovníci ERÚ a majitelé chomutovských solárních elektráren, bratři Zdeněk a Alexandr Zemkovi.

V případu jde o to, že ERÚ za nejasných okolností dal dvěma elektrárnám povolení na provoz, což pak Vitásková, i když věděla, že věc je sporná, potvrdila. U soudu se měly už číst závěrečné řeči, jenže nezazněly. „Soudní líčení bylo nejprve odloženo kvůli zlomenině zapisovatelky,“ ozřejmil zdroj týdeníku Euro z úřadu, který si nepřál být jmenován.

Jednání bylo proto přesunuto o další týden. „Na celý tento týden je nařízeno hlavní líčení, takže pokud nebude nějaká komplikace, mohou zaznít i závěrečné řeči,“ potvrdil ještě před víkendem dozorující státní zástupce Radek Mezlík. Jenže nakonec soud nezačal. „Hlavní líčení bylo zrušeno a bude nejdřív na přelomu srpna a září,“ oznámil dnes týdeníku Euro žalobce Mezlík.

Vitásková je se svojí podřízenou Michaelou Schneiderovou a dalšími osmi lidmi obžalována kvůli zásahům do šetření dvou solárních elektráren v Chomutově, spadajících do impéria byznysmena Zdeňka Zemka. Případ se datuje ke konci roku 2010, kdy ERÚ udělil licence zmíněným chomutovským solárním elektrárnám Saša Sun a Zdeněk Sun. Jejich provozovatelům tak zajistil výhodné výkupní ceny energie.

Přečtěte si:

Policie ale shromáždila důkazy, že licence byly vydány neoprávněně. Policie stíhá deset obviněných kvůli podezření ze zvlášť závažného podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s podvodným vylákáním licencí na zmiňované fotovoltaické elektrárny. Ředitelka ERÚ Vitásková pak měla v únoru 2012 umožnit a odsouhlasit šéfce odboru licencí Michaele Schneiderové vydání zásadních rozhodnutí v případu elektráren Saša Sun a Zdeněk Sun.

Schneiderová tím ponechala podle textu obžaloby v platnosti dřívější nezákonná rozhodnutí o udělení licencí. Přitom Vitásková věděla o předchozích kontaktech ředitelky se zástupcem obou elektráren Zdeňkem Zemkem, setkala se s ním v rámci Klubu plynárenských podnikatelů, podílu v něm se pak Vitásková zbavila před nástupem na ERÚ.

„Tyto skutečnosti nasvědčující možné podjatosti pracovnice pak měla zamlčet i před ostatními zaměstnanci úřadu a ředitelku licencí tak nebylo možno z rozhodování vyloučit.

Nezákonný zisk

Takto měla usilovat o udržení nezákonného zisku dvou takzvaných solárních baronů v celkové výši okolo 1,9 miliardy korun,“ tvrdí žalobce Radek Mezlík. Jde o částku, ke které by se provozovatelé elektráren dostali za zhruba dvacet let, aktuální škoda je vyčíslená v desítkách miliónů korun.

Schneiderové rozhodnutí o zastavení správního řízení se Saša Sun a Zdeněk Sun vycházelo z revizních zpráv na obě elektrárny ze začátku prosince 2010 a Schneiderová tuto záležitost konzultovala podle policie s Vitáskovou e-mailem.

„Zprávy však byly zcela nepravdivé a pro udělení licencí nemohly být použity. Začátkem prosince 2010 podle všech zjištění nebyly elektrárny z podstatné části ani osazeny panely a některé jejich bloky prakticky vůbec neexistovaly,“ pokračuje žalobce a opírá své tvrzení o falešné revizní zprávy a zjištění samotných reprezentantů ERÚ. Úřad se pokusil oponovat satelitními snímky, podle kterých byly elektrárny připojené, a vydání licencí bylo proto podle ERÚ legitimní.

Vitásková se cítí nevinna

Mnohem více zjištěných nedostatků, než žalobce Mezlík uvedl z protokolů, podle něj vyplývá z videozáznamu z 20. prosince 2010. „Na videozáznamu z ohledání je patrné, že na dotaz investora, jak dále postupovat, zaměstnanci ERÚ požadovali dokončit uvedené fotovoltaické elektrárny a předložit nové revizní zprávy. Z výše uvedených důvodů ERÚ nevydal v daný okamžik licence,“ dokládá žalobce.

Licence byly nakonec vydány na doporučení předchůdce Schneiderové, taktéž stíhaného šéfa odboru licencí ERÚ Luďka Pražáka, na Silvestra 2010 před 21 hodinou. Alena Vitásková se od počátku stíhání cítí být nevinnou a na policii odmítla vypovídat.

Zdeněk Zemek: Fotovoltaika má být exemplární případ