Transfer technologií do praxe je v Česku až 15 let za Velkou Británií, tvrdí expert

ilustrační foto

ilustrační foto

Stav transferu technologií do praxe v České republice je 10 až 15 let za situací ve Velké Británii, uvedl britský odborník v oblasti přírodních věd James Culy. S doháněním této ztráty má Česku pomoci 15 zahraničních odborníků z Velké Británie, Německa, Rakouska, Nizozemska, Španělska a Portugalska, které v rámci projektu „Efektivní transfer znalostí“ (EF-TRANS) sezvalo na podzim ministerstvo školství.

„Nyní zde vidím podobné otázky a problémy, se kterými jsme se potýkali v minulosti i my. Velice příjemně mě však překvapila skutečnost, že české univerzity mají silný předpoklad a příležitost komercializovat a navíc mají i chuť a ten správný „drive“ svého cíle dosáhnout, a to takovým způsobem, aby to bylo pro danou instituci nejvýhodnější,“ uvedl Culy.

Mezi experty, kteří zamíří do Česka je například: Portugalec Pedro Saraiva, který je v současnosti členem portugalského parlamentu a bývalým prorektorem univerzity v Coimbře nebo Jacques Pronk, který již v roce 1991 pomáhal v Československu s budováním podnikatelský a inovačních center.

„Holandské univerzity jsou mnohem více zaměřené na aktivní komunikaci a nabízení dosažených výsledků směrem ven. Také spolupráce mezi státní správou, výzkumem a firmami je u nás především na regionální úrovni mnohem rozvinutější a otevřenější,“ srovnává situaci v obou zemích nizozemský expert Pronk.

„V průběhu loňského roku vznikl soubor sedmi metodik, které jsou v letošním roce ověřovány v rámci pilotních projektů na celkem 14 institucích (vysoké školy a výzkumné ústavy) po celé ČR,“ popisal aktuální sitav v projektu EF-TRANS hlavní odborný garant Pavel Komárek.