Ukradený Facebook

V době, kdy světem hýbe hnutí Anonymous a tematika pirátství a graduje debata o internetové bezpečnosti a soukromí, byla během několika minut odcizena poměrně navštěvovaná facebooková stránka o životním stylu, módě, kultuře a designu. Přestože útočník stránku po několika desítkách hodin vrátil, může tento aktuální případ sloužit přinejmenším jako významné memento.

Na stránce „Proti módní šedi v českých ulicích!“ (www.facebook.com/NeSedi) s 21 443 fanoušky pracovali správci ve dne i v noci, sdíleli fotografie, odkazy a diskutovali se čtenáři. Ti na stránce denně komentovali články, vyměňovali si oblečení a doplňky a sdíleli fota svých outfitů. Stránka se zabývá i kulturním rozvojem. „Kdyby tahle stránka nebyla, o spoustě těch lidí se nikdo nedozví. Podporujeme mladé kreativní lidi, nabízíme prostor k prosazení se například studentům uměleckých škol,“ říká zakladatel stránky Jakub Hájek.

Stránka informuje, co se děje v ČR i v zahraničí, pomáhala i hledat psy, sehnala studentům brigádu nebo podnájem, denně přináší reportáže z akcí, rozhovory s umělci, videa i vlastní audio na webu www.protisedi.cz, který je logickým pokračovatelem facebookové stránky. Informuje lidi v Čechách o tom, co si o nich myslí v zahraničí. „Stává se, že lidé vytvoří stránku slibující výhry elektroniky a následně ji přejmenují na politicky motivovanou stránku,Paroubek je král‘ nebo ji použijí k prezentaci jiných firem. Podobně zneužita byla například i stránka věnovaná památce zavražděné Anny J., již majitel proměnil v reklamní prostor s e-shopem s oblečením,“ říká novinářka Michala Komrsková. „A to přesně my neděláme,“ říká Jakub Hájek. „Nejde nám jen o módu, ale i o intelektuální rozvoj mladých lidí – proto spolupracujeme s řadou alternativních médií a pořadateli různých akcí.“

Útok polonahého domorodce

V sobotu 4. února, v den 8. výročí založení Facebooku, se někdo na stránku vloupal a ukradl ji. Jak je to možné? „Vlastně je taková krádež směšně jednoduchá,“ říká šéfredaktorka Protisedi.cz Jana Kománková. „Stačí se někde neodhlásit z internetu, nebo mít heslo, které někdo uhádne nebo zaslechne.“ Pokud se zloděj dostane k heslu někoho ze správců stránky, může libovolně mazat a přidávat jiné správce a za minutku si tak přivlastnit několikaletou práci týmu lidí.
Zloděj začal na stránku psát nesmyslné vulgární výkřiky o drogách, změnil profilové foto stránky na foto exotického polonahého domorodce s metrovým návlekem na penisu a v zásadě by mohl udělat cokoli dalšího pod jménem „proti módní šedi“. „To bychom ještě považovali za žert, podstatné je, že nám byla odejmuta práva nakládat se stránkou, a to už legrace není,“ říká zakladatel stránky Jakub Hájek.

Čtěte také: Facebook jmenoval pět manažerů IPO, organizátorem bude Morgan Stanley


„Je to srovnatelné s krádeží v reálném světě,“ říká redaktor Protisedi.cz Luciáš F. Svoboda. „Ukazuje to úskalí dnešní doby, kdy se svět přesunul na internet. Jediným klikem lze zničit léta snažení.“ „Obrátili jsme se ihned na Facebook,“ uvádí Jana Kománková. „Na telefonu byl záznamník, oslovili jsme i e-mailovou podporu. Ozvali se ihned, ale měli špatné zprávy: Je možné, aby Facebook celou stránku smazal, ale předchozí stav vrátit zřejmě nelze.“ Objevily se i názory, že může jít o uměle vyvolanou aféru. „Takhle my nefungujeme,“ říká Jana Kománková. „Pracujeme pouze s fakty.“ Causa se vyvíjela každou minutou, v neděli večer začal zloděj předstírat, že se stránka navrátila do rukou oprávněných držitelů, a jménem stránky se jal psát zprávy jako „krize zažehnána“, aby vzbudil zdání, že došlo k nápravě.

V pondělí 6. února pak k překvapení všech neznámý zloděj stránku vrátil. „Kontrolovala jsem večer přístupy ke stránce a zjistila, že jeden z kolegů je opět zapsán jako správce,“ řekla Strategii s úlevou šéfredaktorka Kománková. „Netušíme, kdo to mohl být, ani jaké byly jeho skutečné motivy. Zvažovali jsme už i právní kroky a neznámý se zřejmě zalekl.“ Podle Kománkové se útočník podle všeho nějakým způsobem dostal k heslu nebo ho přímo uhodl. „Neměnili jsme heslo tři roky a navíc bylo poměrně jednoduché. Také nás bylo asi tucet správců,“ vypočítává šéfredaktorka Kománková prvky, které v zabezpečení stránky podcenili. „A to byla chyba.“