V Řecku opět začala vysílat veřejnoprávní televize ERT

veřejnoprávní stanice ERT

veřejnoprávní stanice ERT

Po dvou letech opět začaly v Řecku vysílat stanice veřejnoprávní televize a rozhlasu ERT. V roce 2013 vysílací společnost ukončila činnost kvůli úsporám a o jejím návratu do éteru rozhodla letos v únoru nová levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase.

Tsipras obnovením vysílání splnil jeden ze svých předvolebních slibů. Činnost ERT ukončila předchozí vláda Antonise Samarase 11. června 2013 a loni v květnu ji nahradila menší vysílací společností NERIT se zhruba 800 zaměstnanci. Propuštěno tehdy bylo všech 2600 původních pracovníků ERT.

Provoz původní veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti řecká vláda každoročně financovala částkou kolem 300 milionů eur (8,2 miliardy korun). Krok Samarasovy vlády ale vyvolal ostrou domácí i mezinárodní kritiku, mimo jiné ze strany Evropské vysílací unie (EBU).

Aténské ústředí společnosti ERT po uzavření okupovala část stávkujících zaměstnanců, kteří s podporou odborů změny odmítali. Novináři pokračovali ve vysílání prostřednictvím internetu i přes družicový signál díky spolupráci s Evropskou vysílací unií. Na začátku listopadu 2013 ale zásahová komanda řecké policie budovu ERT obsadila a přinutila k opuštění objektu všechny pracovníky, kteří se tam do té doby i bez státních financí snažili vysílat.

Konec stanice ERT vyvolal v červnu 2013 velké protesty (archivní snímek z června 2013)Konec stanice ERT vyvolal v červnu 2013 velké protesty (archivní snímek z června 2013) | CC BY-SA 2.0: linmtheu via FlickrProtest před budovou ERT v červnu 2013

Obnovená ERT vysílá kromě tří televizních programů také několik rozhlasových. Na televizních obrazovkách se místo loga NERIT objevilo staré logo ERT. Všichni dříve propuštění zaměstnanci ERT byli v případě zájmu opět přijati zpět, a počet zaměstnanců obnoveného subjektu tak nyní dosahuje přibližně 1650, informovala řecká média.

Zaměstnanci ERT se dnes podle agentury Reuters navzájem objímali a někteří plakali. „Je to zvláštní den pro všechny Řeky, pro příznivce Řecka, pro ty, kteří milují Řecko, a ty, kteří milují svobodu informací,“ řekl na úvod obnoveného vysílání moderátor Nikos Aggelidis. Předtím televize vysílala záběry řeckých památek a krajiny, podbarvené řeckou národní hymnou.

Roční náklady mají činit 30 milionů eur a vláda je chce získat z výběru poplatků, které mají činit pro každou domácnost tři eura (asi 80 korun) za měsíc.