Velký cirkus: Pětka na pět týdnů?

Vizuály nové kampaně TV Pětka

Vizuály nové kampaně TV Pětka Zdroj: Lubos Wisnewski

Ředitel televize Pětka Marek Vítek vždy na žertovné dotazy ohledně dopadu kauzy Mostecká uhelná a možného vyschnutí investorských peněz mával rukou. Jenže vývoj je ještě turbulentnější, než jsme si všichni mysleli. Policie zabavuje v kauze miliardy na účtech a investor TV Pětka Luboš Měkota náhle zjišťuje, že mít televizi za stovky milionů korun je zbytečný luxus. A pak že divokou podnikatelskou historii má za sebou v Česku hlavně Nova.

Strašidelná pětka

Příběh televize Pětka paradoxně ukazuje na to, v jak krásné době žijeme. Ještě před několika lety by Měkotovi různé subjekty za televizní licenci a vysílající stanici utrhly ruce. Jenomže jaké cenné aktivum má Pětka nyní? Licenci může dostat každý, techniku lze koupit, zaměstnance najít na trhu, projekt lze vymyslet. Pětka nemá žádnou bohatou knihovnu titulů, žádnou exkluzivní smlouvu s nějakým kumštýřem, žádnou nedosažitelnou pozici ve vysílacím multiplexu. Docela strašidelná představa pro každého investora, natož pak pro firmy, které by v Česku mohly mít o Pětku reálný zájem. Tedy Empresa Media, Agrofert nebo Ringier.

Náš právník nesouhlasí

Co by Měkota a spol. dali za problémy České televize, která stále dumá o tom, zda má koncesionářům prozrazovat, jak hospodaří s jejich penězi. Tedy jak kdo je na Kavčích horách dobře či špatně placen. Management stanice si pochopitelně myslí, že koncesionářům do toho nic není. Rada ČT i přes verbální proklamace na listopadovém zasedání hledala způsob, jak zveřejnění informací zabránit. Věc je však již přes rok zcela jasná. Nejvyšší správní soud loni v květnu v jednom ze svých rozsudků konstatoval, že vše, co je placeno z veřejných peněz, musí být veřejné. Logicky se to týká i České, tedy vaší televize. Tečka. Jenomže v ČT tvrdí, že jejich právník má jiný názor. Bezva. Ostatně iluze ředitelů ČT, že jejich podnik je vyjmut z jurisdikce českých soudních orgánů, má v Česku bohužel dlouhou a asi nevykořenitelnou tradici.

Ale abychom do veřejnoprávní stanice pouze nerýpali. Finanční ředitel ČT Milan Cimirot skutečně prokázal, že svůj podnik ovládá bravurně. Na Kavkách dokázal Velkému Cirkusu nahodit Wi-Fi v počítači v momentě, kdy se v koncích ocitla i televizní mluvčí. Kolik televizních ředitelů by tohle zvládlo? Děkujeme.

Andruško čistí pistole

Ředitel a advokát Novy Jan Andruško se patrně velmi těší na možný další soudní spor v televizní branži. Komerční jedničce se příliš nelíbí plány konkurenční Primy na společný prodej reklamy spolu s dalšími stanicemi, například TV Barrandov. Nova jemně hrozí Primě antimonopolním úřadem, což bezpochyby uklidní situaci v branži, již tak zjitřenou kolotočem kolem dvojího měření televizní sledovanosti.

Jan Andruško, TV NovaJan Andruško, TV Nova | Tomas Zelezny

Boží Impuls

Sledujme nyní pečlivě, jak se bude dařit provozovateli rádia Impuls a Rockzone, společnosti Londa. Ředitel Londy Jiří Hrabák si totiž z výletu do Jeruzaléma přinesl malý díl Boží energie. Stejně jako statisíce zbožných křesťanských poutníků i on v chrámu Božího hrobu poklekl u kamene pomazání, na který byl položen Ježíš Kristus po sejmutí z kříže, a pečlivě do kapesníku otřel malou část Boží přítomnosti. Dosavadní hospodářské výsledky Londy (v loňském roce se i přes pokles trhu skoro nezměnily) ostatně svědčí o tom, že majitelé Ivan Baťka a Eurocast mají přízeň někoho mocného.

Ospalé Forum

Letošní konference Forum Media nepřinesla příliš nového. Někteří si myslí, že bude hůře, další zase tvrdí, že špatně už bylo. K pozoruhodným momentům akce tak patřilo rozevláté, místy velmi roztřesené moderování Dalibora Balšínka, které zavdávalo podnět ke spekulacím o požití alkoholických nápojů. Stejně jako vystoupení mediálního podnikatele Jaromíra Soukupa, který si snad poprvé veřejně řekl o nějakou funkci v Asociaci komunikačních agentur.

Mlynář se zlobí

Nepříliš nápadný Vladimír Mlynář, který má v PPF na starost média a mediální strategie, výrazně zazlobil. Nelíbil se mu neuctivý článek v Reflexu o chlebodárci Petru Kellnerovi a údajně Ringieru pohrozil stažením reklamních investic Sazky v řádu desítek milionů korun. Ředitelce Ringier Axel Springer Libuši Šmuclerové se protáčely panenky a mediálním trhem se nesly hned dvě spekulace. Buď je Kellner opravdu tak ješitný, že se ho ve víru desítek miliard dotkne pár řádek textu. Anebo Mlynář, bezradný po odchodu Milana Tománka do Číny, potřeboval obhájit svou existenci. Obě možnosti nejsou příliš vkusné.

Proradné potítko

Jedním z nejnebezpečnějších zaměstnání na českém mediálním trhu je funkce radního Českého rozhlasu. Během zasedání na konci listopadu bylo v místnosti tak přetopeno, že někteří radní se vizuálně ocitli na pokraji kolapsu. Pokud je toto taktika ředitele ČRo Petera Duhana, jak vyzrát na rozhlasovou radu, pak je to dost dvojsečná chytristika. Na zmíněném zasedání mírně klimbali sólohornista Bohuš Zoubek a kazatel Ervín Kukuczka. Na druhou stranu víčka padala i náměstkovi pro správu a provoz Ladislavu Musilovi. Takže 2:1. To je slušný výsledek.