Viktoriagruppe: německý správce předběžně popřel pohledávky Česka

ilustrační foto ropných zásobníků

ilustrační foto ropných zásobníků Zdroj: Rasch Jan/Euro

Insolvenční správce Mirko Möllen před okresním soudem v německém městě Weilheim in Oberbayern předběžně popřel všechny pohledávky Česka vůči zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe. Sdělil to Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který Českou republiku, jejíž pohledávky vůči firmě se odhadují až na 1,8 miliardy korun, před soudem zastupuje.

„Nyní budeme zjišťovat, co správce k tomu vedlo. A pokud nezmění názor, podá Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v dané věci žalobu,“ uvedl dnes Hortig. Sám insolvenční správce Mirko Möllen na písemný dotaz ČTK na začátku měsíce odpověděl, že očekává, že dnes první rozhodnutí o pohledávkách padne. „Tento výsledek ale nemusí být nutně konečný a může se změnit, protože v německém právu je možné pozdější uznání pohledávek,“ dodal tehdy.

Veškeré pohledávky českých úřadů vůči zkrachovalé firmě dosahovaly podle zjištění ČTK až 1,8 miliardy korun. Největší část, 1,5 miliardy korun, nárokovala Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Její předseda Pavel Švagr uvedl, že s dnešním stanoviskem insolvenčního správce nesouhlasí.

„Pan Möllen staví celý problém na německém věcném právu. Neshoduji se s ním. V tuto chvíli nám nezbývá nic jiného, než se bránit soudní cestou,“ řekl Švagr. Podotknul, že požádá ÚZSVM, aby žalobu na zjištění pohledávky podal co nejdříve. „Jsem totiž jednoznačně přesvědčen, že to, co je v Německu, patří českému státu,“ dodal.

Nafta za víc než miliardu

SSHR má mimo jiné ve skladu Viktoriagruppe v německém Kraillingu uloženu naftu za 1,2 miliardy korun. Již dříve oznámila, že kromě podmínečného přihlášení této nafty přihlásila i pohledávky za dalších 300 milionů korun. Uvedla, že v této sumě jsou například neuhrazené faktury, smluvní pokuty, penále a náklady na právní služby. Až 300 dalších milionů korun pak nárokovaly české celní a daňové úřady.

Podle dnešního vyjádření premiéra Sobotky česká strana řádně uplatnila všechny pohledávky. „Za druhé, ta ropa je naše. Pokud bude potřeba, tak se o ní budeme soudit i na německé straně. Podnikli jsme už všechny kroky. Je to nyní v kompetenci ÚZSVM, se kterým spolupracuje správa hmotných rezerv i daňová správa. Všechny tyto úřady jsou v kontaktu a pravidelně koordinují své kroky,“ uvedl Sobotka.

Nafta se smísit nemohla

Insolvenční správce již v lednu předběžně neuznal český nárok na naftu v Kraillingu. Argumentoval tehdy například tím, že v roce 2010 byla při převozu české nafty do Německa smíchána česká nafta s naftou firmy Viktoriagruppe. Správce také tvrdil, že smluvní vztah mezi SSHR a firmou neodpovídá německým právním předpisům. Tyto argumenty dnes Švagr odmítl.

„Veškerou relevantní dokumentaci jsme doložili, což ostatně správce potvrdil. Z porovnání našich i jeho dokladů totiž jasně vyplývá, že k žádnému smísení nafty nemohlo v Kraillingu ani dojít. Po celou dobu od roku 2010 tam totiž nebyla jiná nafta, než nafta českého státu,“ dodal.

Zásoby na dva dny

Česko může mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob, který v roce 2010 uzavřela SSHR. Nafta, kterou tam má Česko uloženu, by pokryla zhruba dvoudenní národní spotřebu. Celkem stát skladuje zásoby nafty na 95 dnů.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po březnovém jednání Bezpečnostní rady státu řekl, že v otázce návratu nafty není důvod ke skepsi. Dodal tehdy, že české úřady podnikají všechny kroky, aby o ně Česko nepřišlo. Sobotka, stejně jako ministr financí Andrej Babiš (ANO) a průmyslu Jan Mládek (ČSSD) také dlouhodobě kritizují předchozí vlády za rozhodnutí umístit část státních hmotných rezerv mimo ČR.

Vývoj událostí kolem Viktoriagruppe
2004 - Správa státních hmotných rezerv (SSHR) uzavřela s německou firmou Viktoriagruppe smlouvu o skladování části zásob paliv. Podle původního kontraktu skladovala společnost pohonné hmoty v zásobnících na území ČR.
Únor 2010 - Byl uzavřen dodatek smlouvy, podle které mohla česká pobočka Viktoriagruppe začít skladovat část zásob v Německu. Už tehdy tisk upozornil na to, že není veřejně znám vlastník Viktoriagruppe, objevily se spekulace o napojení na ruský Lukoil. Firma později podle médií svou majetkovou strukturu sdělila SSHR, ale nezveřejnila ji.
Září 2012 - Časopis Týden přinesl informace o podezřelých okolnostech kontraktu mezi SSHR a Viktoriagruppe. Firma podle týdeníku nedodala správě včas dohodnuté množství paliv, SSHR ale souhlasil s uzavřením dodatku, díky němuž pak Viktoriagruppe nemusela platit vysoké penále.
Červenec 2014 - Kontrola v německém skladu Viktoriagruppe v bavorském Krailingu ukázala, že chybí 700.000 litrů nafty z českých zásob. Palivo musela firma doplnit, což SSHR zkontrolovala. Správa navíc společnosti udělila půlmilionovou pokutu a snížila částku za skladování.
Září 2014 - České pobočce Viktoriagruppe měly být kvůli dluhům na daních (podle serveru Aktuálně.cz ve výši 350 milionů korun) obstavena bankovní účty, finanční úřad ale zjistil, že konta jsou prakticky prázdná.
Konec září 2014 - Další kontrola SSHR v bavorském skladu ukázala, že opět chybí část paliv, tentokrát přibližně pět milionů litrů nafty. V Německu přitom Viktoriagruppe skladovala čtyři pětiny paliva, kterém jí SSHR svěřila (firma celkem měla na starosti zásoby na zhruba 2,5 dne spotřeby v ČR).
2. října 2014 - Informace o potížích firmy Viktoriagruppe se zásobami paliv i dluhy vůči státu se objevily v českých médiích. Mluvčí SSHR Jakub Linka sdělil, že správa eviduje neproplacené faktury ze strany společnosti a že předseda správy Pavel Švagr už informoval o situaci vládu. Vedení Viktoriagruppe informace o ztrátách ztráty zásob popíralo.
22. října 2014 - Server Aktuálně.cz uvedl, že stát odváží zásoby z českých skladů Viktoriagruppe do nádrží státního podniku Čepro. Německé sklady firmy byly pod dozorem bavorské celní správy.
3. listopadu 2014 - Předseda SSHR Pavel Švagr řekl, že nelze vyloučit, že Viktoriagruppe, která správě dluží 126 milionů korun, skončí v insolvenci. Podle dostupných informací již firma začala rozdávat výpovědi.
28. listopadu 2014 - Správa státních hmotných rezerv oznámila, že už přemístila pohonné hmoty z českých skladů Viktoriagruppe do nádrží Čepra.
8. prosince 2014 - Mateřská společnost Viktoriagruppe na sebe v Německu podala insolvenční návrh.
23. ledna 2015 - Předseda SSHR Pavel Švagr informoval, že insolvenční správce Viktoriagruppe neuznal, že nafta uložená v jejím německém skladu patří ČR. S rozhodnutím správce SSHR nesouhlasí.
13. února 2015 - Premiér Bohuslav Sobotka při jednání s německým velvyslancem v ČR Arndtem Freytagem von Loringhovenem požádal úřady SRN o spolupráci při zajištění převozu zásob ropy, které má ČR v německých zásobnících Viktoriagruppe.
24. března 2015 - U soudu v Bavorsku se poprvé sešla schůze věřitelů Viktoriagruppe, které se účastnili insolvenční správce, vedení firmy a věřitelé. SSHR se přihlásila o 300 milionů korun přímo, dalších 1,2 miliardy pak činí podmíněná pohledávka za naftu, která je v Kraillingu uskladněna.
26. března 2015 - Ministr průmyslu Jan Mládek v Berlíně požádal německou vládu, aby upozornila soudce i insolvenčního správce zkrachovalé Viktoriagruppe, že by nafta ve skladu firmy v německém Kraillingu mohla být majetkem ČR.
21. dubna 2015 - Insolvenční správce Mirko Möllen před soudem v německém městě Weilheim in Oberbayern předběžně popřel všechny pohledávky ČR vůči Viktoriagruppe.