Žvýkačky jsou nejzdravější, tvrdí Brusel

Rada nad zlato. Žvýkejte, je to zdravé, radí Brusel. Ale jen
v případě, že budete žvýkat po každém jídle dva až tři gramy…

Rada nad zlato. Žvýkejte, je to zdravé, radí Brusel. Ale jen v případě, že budete žvýkat po každém jídle dva až tři gramy… Zdroj: e15

Již pět let činí výraznou komplikaci v běžném reklamním světě Nařízení EU o výživových a zdravotních tvrzeních, týkajících se potravin. Jeho základem je totiž předpoklad, že Evropská komise dá dohromady seznamy zdravotních tvrzení, která jsou odůvodněná, a která proto povolí.

Seznam ovšem stále dlouho nevycházel. Až v posledním roce se konečně objevila první porce zakázaných a povolených tvrzení, která ovšem i v největším eurofilovi musela vzbudit pochybnosti o účelnosti nákladného a složitého procesu. Nejde přitom o nějakou akademickou matérii. Každý, kdo měl za úkol vytvořit reklamu jogurtu, minerálky či dokonce doplňku stravy, narazil obratem na absenci seznamu, tedy vlastně i na absenci jakýchkoliv komunikačních možností.

Zajímavé je, že mezi prvními povolenými tvrzeními Evropská komise potvrdila, že „bylo zjištěno, že žvýkačka oslazená 100procentním xylitolem snižuje množství zubního plaku. Velké množství zubního plaku představuje rizikový faktor při tvorbě zubního kazu u dětí“. I toto sdělení ovšem musí být opatřeno povinným dodatkem, že „příznivého účinku je dosaženo konzumací dvou až tří gramů žvýkačky oslazené 100procentním xylitolem nejméně třikrát denně po jídle“.

Druhá žvýkací vlna

Nyní je zde druhá vlnka, uvolněná převážně v červenci tohoto roku, která rovněž fandí především žvýkačkám. Zdá se, že žvýkačka (anebo firma Wrigley?) je nakonec vítězem nevyhlášeného zápasu o nejzdravější potravinu. Nově lze tedy již podle EU také tvrdit, že „žvýkačka bez cukru napomáhá snižovat demineralizaci zubů. Demineralizace zubů je rizikovým faktorem pro vznik zubních kazů“, anebo ještě úderněji: „žvýkačka bez cukru napomáhá neutralizovat kyseliny z plaku. Kyselina z plaku je rizikovým faktorem pro vznik zubních kazů“. Obě tvrzení jsou ale podmíněna tím, že spotřebitel bude opět informován o tom, že pro dosažení žádoucího účinku je třeba žvýkat dva až tři gramy žvýkačky bez cukru po dobu 20 minut alespoň třikrát denně po jídle.

Žvýkání není jedinou zubní perličkou. Konečně lze třeba také na některých výrobcích tvrdit, že „příjem kyseliny dokosahexaenové (DHA) z těla matky přispívá k normálnímu vývoji mozku plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem“. K tomu se ale musí těhotným a kojícím poskytnout informace, že příznivého účinku se dosáhne denním příjmem 200 miligramů DHA navíc k doporučené denní dávce příjmu omega-3 mastných kyselin u dospělých, tedy 250 miligramů DHA a EPA, přičemž tvrzení lze použít pouze u potravin, které poskytují denní příjem nejméně 200 miligramů DHA. A teď, babo z Bruselu, raď, co si s tímto tvrzením matky počnou.

Co neprošlo traktem

Přes Brusel neprojde úplně všechno. Zakázáno bylo sdělení, že „Kyselina dokosahexaenová a kyselina arachidonová přispívají k optimálnímu vývoji mozku kojenců a malých dětí“. Neuspělo ani dobře zapamatovatelné „Ukázalo se, že OPC Plus zvyšuje mikrocirkulaci, a může proto snižovat riziko chronické žilní nedostatečnosti“. Unijní vědci také dospěli k závěru, že Slimaluma nepomáhá zmenšit obvod pasu, nepomáhá snížit množství tělesného tuku, nepomáhá snížit energetický příjem a nepomáhá ani ovládat hlad/chuť k jídlu. Před blížícím se podzimem také nepomůže denní podávání látky Yestimun, která zase nepomáhá „zvyšovat obranyschopnost organismu během chladných období“. A konečně, máte-li problémy se suchou pletí, nepomůže ani směs oleje ze semínek černého rybízu, vitaminu C a vitaminu E.

Co dodat? Snad si lze jen přát, aby seznamy byly hotové co nejrychleji. Na druhé straně se trochu víc vtírá otázka, kdo a s jakými náklady se v onom seznamu bude orientovat.

Autor je advokát a spolupracovník časopisu Strategie