Ahrtalští vinaři přišli až o 50 milionů eur. V akci nabízejí Povodňové víno

Němečtí vinaři v crowdfundingové akci nabízejí svoje Povodňové víno.

Němečtí vinaři v crowdfundingové akci nabízejí svoje Povodňové víno. Zdroj: Flutwein.de

Němečtí vinaři v crowdfundingové akci nabízejí svoje Povodňové víno.
Němečtí vinaři v crowdfundingové akci nabízejí svoje Povodňové víno.
3
Fotogalerie

Červencové povodně v Německu zabíjely lidi a ničily domy a silnice. Velkou škodu napáchaly i na tradičním oboru zasažené oblasti Porýní- Falce – na vinařství. V nejpostiženější oblasti, v údolí řeky Ahry, jen čtyři vinařské podniky z padesáti nebyly povodňovou katastrofou vůbec zasaženy. Naopak dvacet firem hlásí zničení výrobních kapacit a skladů i částí vinic.

Postiženi jsou i samostatní vinaři, kteří ahrtalským družstvům dodávali hrozny, navíc svou úrodu teď nemají kde udat. Podle místních vinařů v Ahrtalu je tak bezprostředně ohrožena letošní sklizeň, protože vinaři nemají kam hrozny svážet, kde je lisovat a ukládat mošt na kvasný proces a zrání. Zničena je také silniční infrastruktura a jen s obtížemi se dá použít těžší technika.

„Momentálně nás zcela zaměstnává otázka, jak to udělat, abychom sběr úrody zvládli,“ řekl v německé televizi šéf spolku vinařů z Ahrtalu Peter Kriechel, podle něhož je řada vinařů momentálně v totální depresi a je rozhodnuta ukončit své podnikání.

To by byla pro oblast Ahrtalu, kde se pěstuje víno už od dob Římanů, katastrofa. Víno od Ahry je totiž tradičně kvůli výborným klimatickým podmínkám, zejména velkému srážkovému stínu, považováno za centrum německého červeného vína. Ročně se ho tu vyprodukovalo kolem čtyř milionů litrů, v celkové ceně kolem 30 milionů eur. Pěstuje se tu téměř výhradně červené, zejména odrůda Spätburgunder (tedy rulandské červené), jehož kvalita, na niž rády spoléhaly i německé restaurace, je oceňována i vyšší nákupní cenou.

V médiích se už objevily náznaky řešení: vinařům z Ahrtalu nabídli pomoc jejich kolegové z jiného proslulého místa pěstování vinné révy v Německu, vinaři od řeky Mosely, kteří nabídli při letošním vinobraní své kapacity. Problém ale bude s pozdějším uskladněním stáčeného a lahvovaného vína, protože většina skladů byla v nižších polohách blízko řeky a nápor vody nevydržela. To s sebou přineslo další katastrofu: zásoby vína z minulých let zůstaly pod vodou, lahve jsou zabahněné, některé i zcela zničené. Škody sdružení ahrtalských vinařů odhaduje na 48 až 50 milionů eur.

Ohromné množství lahví ale zůstalo nepoškozeno a víno se dá pít. Na internetu proto vznikla crowdfundingová akce nazvaná Povodňové víno (flutwein.de). Vinaři z Ahry tu nabízejí vína, která přežila, částečně i coby vzpomínku a artefakt. Akce běží až do začátku září, pak víno se zaschlým bahnem na lahvích a pamětním lístkem doputuje ke svým dárcům, kteří pochopitelně platí mnohem vyšší (charitativní) ceny než obvykle. Doposud se vybralo přes jeden a půl milionu eur a ta budou použita při letošní sklizni a na obnovu skladů a lisoven.