Boj o prase. Čeští chovatelé se brání dovozu amerických zvířat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: The Pug Father CC BY 2.0 Flickr

Čeští zemědělci s obavami sledují projednávání transatlantické dohody, která může mimo jiné v budoucnosti znamenat dovoz amerických prasat do Evropy. Zámořská zvířata jsou přitom krmená růstovým hormonem ractopaminem, který EU zakazuje. Češi už začali proti dovozu lobbovat.

Na obou stranách oceánu platí v zemědělství úplně jiné standardy a třenice nebude jen ohledně používání růstových hormonů.

„Obáváme se, aby nedošlo k povolení dovozu prasat, k jejichž podpoře růstu byla používána látka ractopamin, a to i při zachování zákazu látky v EU,“ sdělil serveru E15.cz předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Tomu, že by Evropská unie povolila přímo používání růstové látky, Pýcha nevěří. Dovoz amerických zvířat by pak byl podle něj pro domácí producenty špatnou zprávou a jednalo by se v podstatě o nerovnou konkurenci.

„Pokud zde existuje vážná obava z užívání ractopaminu, není možné povolit ani dovoz. Prostřednictvím evropské organizace COPA/COGECA prosazujeme, aby dovoz prasat povolen nebyl,“ uvedl Pýcha. Je podle něj nezbytné zajistit, aby maso, které by mělo povolení k dovozu, splňovalo stejná pravidla jako maso, které pochází od evropských chovatelů, tedy bez růstových hormonů.

„Evropa si již roky zakládá na zdravých a kvalitních potravinách a to i za cenu horší konkurenceschopnosti našich produktů na světových trzích. Nebylo by dobré to vše tak lehce zahodit,“ zmínil Pýcha.

Do jednání vstupují i sankce

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Radka Melichara má EU právo v rámci jednání o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) zachovat sanitární opatření, která odpovídají domácím pravidlům. Jde právě například o zákaz produkce masa vyrobeného za použití hormonů či zákaz ošetřování kuřecího masa chlórem, ke kterému v Americe dochází.

Nicméně je podle mluvčího s ohledem na aktuální turbulentní geopolitickou situaci a ekonomické embargo Ruska nemožné předvídat míru růstu dovozů v budoucnosti. „Každopádně pokud není používání ractopaminu v EU schváleno, nelze ani s ohledem na případnou dohodu o volném obchodu dovážet do EU maso, které bylo vyprodukováno za pomocí tohoto hormonu,“ sdělil Melichar.

Ministerstvo zemědělství podle Melichara podporuje zachování evropských norem kvality, včetně sanitárních opatření v oblasti bezpečnosti potravin.

Prasata „s“ i prasata „bez“

Melichar také upozornil na to, že jsou velcí američtí producenti schopni na evropský zákaz zareagovat takzvaným duálním systémem chovu. Pro americký trh by dodávali zvířata krmená ractopaminem a na evropský trh by putovala prasata, která by ho nedostala.

Proti dovozu amerických zvířat vystupuje také koncern Agrofert. „Podle našeho názoru by měla Česká republika dovoz vepřového z USA odmítnout,“ konstatoval mluvčí Karel Hanzelka. Používat růstové hormony při výkrmu je podle něj cesta zpět. „Nepovažujeme to za rozumné. Naopak chceme podporovat české farmáře a nakupovat vepřové maso u nich,“ podotkl Hanzelka.

Pozice ministerstva zemědělství:
Ministerstvo zemědělství je členem Expertního týmu pro vyjednávání TTIP, který byl zřízen při ministerstvu průmyslu a obchodu jako gestorovi obchodní politiky a souvisejících mezinárodních dohod za Českou republiku, a v rámci kterého dochází k diskusi vládní a nevládní sféry o případných dopadech dohody na Českou republiku.

Lukáš Kovanda: Ukrajina a obchod nad Atlantikem